zondag, 18 april 2021

Diëtist effectief bij overgewicht

Behandeling door een diëtist is effectief voor patiënten met ernstig overgewicht, maar de helft van de patiënten haakt voortijd af. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en de Vrije Universiteit.

De onderzoekers baseerden zich op de gegevens van 3960 mensen met een BMI van meer dan 25. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond. Tussen  de 25 en 30 is er sprake van overgewicht. Tussen 2006 en 2012 werden de patiënten door in totaal 32 diëtisten behandeld.

​Lager BMI
Dankzij het advies van de diëtisten nam de BMI gemiddeld af met bijna een punt. Gemiddeld was dit een gewichtsverlies van 3 procent. Bij patiënten die langer dan zes maanden werden behandeld nam het BMI nog verder af met 0,83. Bij hen kwam dit neer op een gewichtsverlies van gemiddeld 5,6 procent.

Patiënten die naast hun overgewicht ook kampten met risicofactoren voor hart- en vaatziekten of andere aandoeningen vielen minder af dan mensen die alleen voor overgewicht werden behandeld. Dit gold ook voor patiënten met psychische problemen.

Afhakers
"We zien dus dat patiënten die langer dan een half jaar in behandeling zijn goede resultaten boeken. Helaas stopt meer dan de helft van alle patiënten binnen een half jaar. Als we kunnen achterhalen hoe het komt dat de behandeling bij de ene patiënt wel aanslaat en bij de andere niet, kan de diëtist de behandeling nog beter op maat maken, waardoor een grotere groep patiënten gunstige resultaten kan boeken", zegt NIVEL-onderzoeker Jacqueline Tol.
 
De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Bron(nen):