donderdag, 22 april 2021

'Europeanen steeds dikker, Nederlanders niet'

Europeanen worden steeds dikker, maar de Nederlanders zijn de uitzondering op de regel. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

In 2030 zullen naar verwachting veel meer mensen in Europa overgewicht hebben. Volgens de WHO spant Ierland spant de kroon. Daar zal naar verwachting bijna elke volwassene over 15 jaar te dik zijn. Daarnaast zijn de Spanjaarden, Grieken, Zweden, Oostenrijkers en Tsjechen de volkeren waar de BMI's het hardst stijgen. Ook de Britten worden snel zwaarder.

Nederland uitzondering

De Nederlanders vormen de welkome uitzondering op de regel. In 2010 was hier 54 procent van de mannen te dik, in 2030 is dat volgens het rapport minder dan de helft. Bovendien daalt het percentage mannen met obesitas van 10 naar 8 procent. Het percentage vrouwen met obesitas daalt van 13 naar 9 procent.

BMI

De WHO keek naar de Body Mass Index (BMI), een berekening die wordt gemaakt aan de hand van het gewicht en de lengte van mensen. Een BMI van boven de 25 telt als overgewicht, een BMI hoger dan 30 wordt obesitas genoemd.

Trefwoorden:
Bron(nen):