woensdag, 28 september 2022

Fit & Slank: dé fitnesstrends

Pilates, steps en yoga zijn blijvertjes

Wat zijn de fitnesstrends van dit jaar? Klassiekers zoals pilates, steps en alle vormen van yoga zijn blijvertjes. Recente trends zullen doorzetten, zoals dansfitness en trainingen gebaseerd op vechtsporten en legerroutines. Functionele training is in opkomst.

De trends gaan hard in fitnessland. We waren net gewend aan XCO en hot pilates, maar gaan nu calorieën verbranden door ons uit te leven op de boksbal of pakken de fitnessbal erbij.

Gebaseerd op vechtsport: bodycombat en kickfun

Bodycombat is een krachtige cardio-workout met oefeningen die bestaan uit combinaties van verschillende vechttechnieken zoals karate, boksen, taekwondo en muay thai. Je bent vooral bezig met het verbranden van calorieën op opzwepende muziek.

Bij kickfun maak je gebruik van een bokszak. Met bokshandschoenen leef je je uit op de zak en je leert combinaties van stoot-, trap-, knie- en elleboogtechnieken. Goed voor de conditie en de spieren.

Dansen: zumba, bodyjam en sh’bam

Met dansachtige workouts kun je je zelf lekker uitleven. Tijdens deze lessen verbrand je op een leuke manier veel calorieën. Ook verbeter je je coördinatie en verstevig je je spieren. Zumba is vooral geïnspireerd op Latijns-Amerikaanse dans, sh’bam is een workout met show- en musicalelementen en bodyjam is een mix van bewegingen uit latin, hiphop, disco en funk.

Goed voor je rug: core-training

Bij steeds meer sportscholen kun je core-training doen. Hierbij versterk je je romp en creëer je een natuurlijk korset. Core-training is onder andere goed voor je balans, je buikspieren en bij (lage) rugklachten. Bovendien geeft het je een goede basis voor andere sporten. Bij core-training wordt onder meer gebruikgemaakt van een fitnessbal.

Functionele training: ViPR en TRX

Bij functionele training imiteer je dagelijkse bewegingen zoals wandelen, vooroverbuigen, tillen en traplopen. Je combineert krachttraining met balans, coördinatie en uithoudingsvermogen, om de activiteiten van alledag beter te kunnen uitvoeren.

Functionele training kan onder meer worden gedaan met behulp van de ViPR: een rubberen buis in verschillende gewichten, voorzien van handgrepen. Hollywood en topsporters zijn momenteel in de ban van functionele training met de TRX suspension trainer: verstelbare nylon banden met handgrepen, die je aan elk stevig ankerpunt kunt bevestigen en waarmee je oefent met gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Beide trainingen zorgen voor een 'total body workout', een workout van het hele lichaam. Iedereen kan met functionele training starten, ongeacht de leeftijd of het fitheidsniveau van de sporter.

Samen fitnessen: bodypump

Wil je fitnessen, maar oefen je liever in groepsverband? Kies dan voor bodypump. Tijdens deze workout van een uur pak je alle spiergroepen aan. In de les wordt gebruikgemaakt van barbells en daarmee voer je allerlei oefeningen uit, zoals squats, presses, lifts en curls. Het zijn dezelfde bewegingen als in de fitnesszaal, maar dan zonder apparaat. Daarbij word je geholpen door de opzwepende muziek, een enthousiaste instructeur en je medesporters. Je kunt zelf het gewicht van je barbell uitkiezen.

Uitdagende sport: paaldansen

Bij paaldansen denk je al gauw aan halfnaakte danseressen in striptenten. Maar in steeds meer sportscholen worden paaldanslessen gegeven. Het dansen aan en om een paal is een combinatie van cardio- en krachttraining. Verder moeten je bewegingen er uiteraard sierlijk, vloeiend en gestroomlijnd uitzien, en daarvoor heb je een goede spierbeheersing nodig. De bewegingen die je moet uitvoeren en de beheersing die je daarbij nodig hebt, vragen flink wat van je lichaam. Denk dan ook niet te licht over polefitness. Het is een echte sport, compleet met wereldkampioenschappen.

Rustgevende combinatie: bodybalance

Bodybalance is een combinatie van yoga, tai chi en pilates. Het is een work-out waarbij je zowel flexibiliteit als kracht opbouwt. Een bodybalanceles bestaat uit een serie stretches, bewegingen en houdingen op  rustgevende muziek. Tegelijkertijd leer je je ademhaling te controleren en je te concentreren De bedoeling is niet alleen lichamelijke vooruitgang te boeken, maar ook een gevoel van rust en balans te krijgen.

Extreem: bootcamp en crossfit

Bootcamp is gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger. Het bestaat onder meer uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen, en dat het liefst in de buitenlucht. Met de training bouw je conditie, kracht, souplesse en explosiviteit op.

Ook crossfit is een heftige training die cardio, krachttraining en lenigheidsoefeningen combineert. Het is echt terug naar de basis: no machines, no mirrors, no excuses. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Zowel bootcamp als crossfit is pittig, maar wel voor de meeste mensen geschikt, omdat je de trainingen op je eigen niveau kunt doen.

Bron(nen):