Hoe blijf ik af van zoetigheid?

Getty Images

Ik ben een vrouw van 45 jaar. Ik at vroeger grotendeels zoet en was niet dik. Nu na zwangerschappen (rond mijn 32e) ben ik 20 kilogram zwaarder en ik eet inmiddels alles, maar kom maar niet van de zoetigheid af. Ik kan ook heel de dag door eten. Hoe kom ik hier vanaf? Ik hoop dat je me een advies kunt geven. Ik ben al vaker zo'n 10 kilogram kwijtgeraakt, maar val steeds terug in mijn oude gewoonte.

Ursula

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Goed dat je voornemens maakt! Een voedingspatroon in een keer helemaal omgooien is niet kansrijk. Je kunt beter een stappenplan maken en jezelf goed belonen voor iedere stap. Maak gezonde voornemens die passen bij jouw smaak en tempo. Houd ze klein en haalbaar en vier je successen.

Pas als een nieuwe gewoonte helemaal ingesleten is, zet je een volgende stap. Zo leer je jezelf langzaam nieuwe gewoontes en een gezonder eetpatroon aan.

Andere tips

  • Begin eens met vaste tijden te noteren waarop je wilt eten. Neem ruim de tijd, zodat je aandachtig kunt eten. Zo voel je eerder wanneer je voldaan bent.
  • Vermijd verleidingen: haal geen snacks in huis. Eet vooral vezelrijke producten, zoals groente, fruit, volkorenbrood en aardappelen. Zo ben je minder vatbaar voor 'lekkere trek'.
  • Als je op pad gaat, kun je misschien iets gezonds in je tas doen, zodat je niet zwicht voor de verleidingen op stations en bij benzinestations.
  • Voor veel mensen werkt het ook goed om dagelijks de Eetmeter in te vullen; zo word je je meer bewust van wat je eet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.