Hoe help ik mijn vrouw na haar maagoperatie?

Getty Images

Mijn vrouw ondergaat binnenkort een maagoperatie vanwege overgewicht. Ze krijgt voldoende hulp, maar ik vind het lastig om iets voor haar te verzinnen als ze trek heeft in iets ongezonds. De gezonde alternatieven die we in huis hebben, wil ze dan niet eten. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Sandor

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Wat goed dat je je voorbereidt op de herstelperiode na een maagoperatie wegens overgewicht en de tijd daarna. Het gaat immers om een serieuze ingreep, die voor niets is geweest als de patiënt er niet in slaagt om eetgewoonten te veranderen. Natuurlijk spelen partners en andere huisgenoten hierin ook een rol.

Zoals je zelf al schreef, krijgt je vrouw als patiënt een diëtist om de leefstijl en voedingsgewoonten aan te passen aan de nieuwe situatie. De diëtist is de aangewezen professional om dit soort zaken mee te bespreken, omdat voor iedere individuele situatie weer andere oplossingen nodig zijn. Ook voor de 'lekkere trek' zal hij of zij kunnen adviseren. Vraag ook wat je kunt doen als je merkt dat je vrouw last heeft van vreetbuien.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.