Hoe train ik mezelf slank?

Getty Images

Ik wil graag 25 kilogram afvallen. Met wat voor soort trainingen kan ik dat het beste doen? Ik heb alleen wel slechte knieën.

Marjon van Oers, bewegingsdeskundige: 

Als je gewicht wilt verliezen, is het belangrijk dat je naast een goed voedingspatroon een actieve 'lifestyle' krijgt en dus meer gaat bewegen. Het liefst gewoon in het dagelijks leven.

Energie verbruiken

Bewust zijn van hoe je moet bewegen en hoeveel energie je verbruikt, is erg belangrijk om af te vallen. Je lichaam verbruikt energie die je nodig hebt voor de stofwisseling. Bij het dagelijks bewegen verbruik je energie. Dus hoe meer je gaat bewegen, hoe meer energie je verbruikt. Verbruik je meer energie dan je opneemt, dan ben je aan het afvallen.

Verschillende sport- en fitnesstrainingen kunnen bijdragen aan het eindresultaat. Verwacht niet dat je met alleen één of twee keer per week je uitsloven in de fitnessclub 25 kilogram kunt afvallen. Dit is helaas een groot misverstand van veel mensen. Bouw in het dagelijkse leven veel extra beweging in, deze combinatie is uiteindelijk veel effectiever.

Conditionele training

De beste activiteit om calorieën te verbranden, is een conditionele training. Een van de beste conditionele activiteiten is wandelen. Wandelen is de gemakkelijkste en effectiefste manier van bewegen. Wandelen is ook een veilige activiteit voor mensen met gewrichtsklachten zoals aan hun knieën.

Krachttraining

Krachttraining is ook zeer nuttig als je wilt afvallen. Spieren verbruiken energie. Doordat je aan krachttraining doet, zal je spiermassa toenemen en hoe meer spiermassa je hebt hoe meer energie je verbruikt. Door krachttraining geef je je stofwisseling een flinke 'boost'. Het grote voordeel van meer spieren is dat je stofwisseling omhoog gaat en dat zelfs als je in rust bent. Je zult door krachttraining minder snel in gewicht afvallen, maar door deze training zul je wel meer spieren en minder vet krijgen en je gaat er strakker uit zien.

Beenspieren

Vergeet bij de krachttraining vooral niet de training voor de benen. Vooral om knieklachten te verminderen, zijn versterkende oefeningen voor de beenspieren belangrijk. Je beenspieren zijn de grootste spiergroepen in je lichaam, die verbruiken veel energie en dat is weer interessant voor het afvallen. Ga bij de training met knieklachten niet springen of hardlopen, doe geen diepe kniebuigingen en zorg voor oefeningen die pijnvrij kunnen worden uitgevoerd.

Met deze aanpassingen in het trainingsprogramma kun je ondanks lichamelijke klachten toch een veilige, effectieve vorm van lichaamsbeweging doen. Niet elke oefenvorm is geschikt voor iedereen. Neem bij twijfel altijd contact op met de behandelend arts of therapeut en vraag om trainingsrichtlijnen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.