donderdag, 22 april 2021

Iets minder dikke autochtone kinderen

Nederland telt iets minder dikke kinderen. Dat meldt Dagblad Trouw op basis van een onderzoek van GGD Haaglanden, TNO en het Leids UMC. Zij registreren al jarenlang het gewicht van ruim 70.000 kinderen van 4 tot 16 jaar in Den Haag.

In 1999 was nog 13 procent van hen te zwaar. Op het laatste meetmoment - twee jaar geleden - was dat 11 procent. Het gaat om een kleine afname maar deze kan niet worden verklaard uit toeval en het belangrijkste is dat de trend is gekeerd. Bovendien daalde het percentage autochtone kinderen met obesitas van 3 naar 1,8 procent.

Preventie grote steden

De onderzoekers tekenen wel aan dat Haagse kinderen opvallend snel dunner zijn geworden: ander onderzoek uit 2009 gaf nog aan dat autochtone kinderen uit heel Nederland nog vaker overgewicht hadden - 14 procent. Ze vermoeden dat alarmerende berichten over dikke kinderen in de grote steden hebben geleid tot betere preventie.

Allochtone kinderen

Kinderen van allochtone afkomst zijn nog steeds even zwaar. Het meest zorgelijk is de situatie van kinderen uit Turkse gezinnen. In dezelfde periode steeg het aandeel Turkse kinderen met overgewicht van 25 naar 32 procent. Het lijkt er wel op dat die stijging de laatste jaren niet meer doorzet. Het aantal Turkse minderjarigen met obesitas schommelt rond de 10 procent. Voor Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse kinderen was er geen verandering in de onderzochte periode. Van hen is 23 respectievelijk 17 procent te dik.

Het onderzoek staat deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bron(nen):