Ik ben ongelukkig door mijn gewichtstoename. Hoe val ik af?

weegschaal
Getty Images

Tot enkele jaren geleden woog ik constant 59 of 60 kilogram. Twee jaar geleden ben ik gestopt met roken en ben ik 10 kilogram aangekomen.
Ik moet wel rekening houden met wat ik eet. Zo moet ik bijvoorbeeld oppassen met ui, rood vlees etc. Dit komt doordat ik ziek geweest ben en mijn endeldarm voor het grootste gedeelte verwijderd is. Verder ben ik weer gezond, maar wel ongelukkig door mijn gewichtstoename. Heb je een advies voor mij?

Marianne

Linda Hogervorst, diëtiste

Wat fijn dat u altijd een min of meer constant gewicht heeft gehad. Er kunnen meerdere dingen van invloed zijn op ons gewicht. Naarmate wij ouder worden, neemt de spiermassa iets af. Spieren verbranden in rust meer energie dan vet. Als de spiermassa afneemt, neemt onze verbrandingsmotor dus ook iets af. Op het moment dat wij hetzelfde blijven eten (of soms misschien zelfs wat meer), zal het gewicht stijgen. Dit kunnen wij enigszins voorkomen/beperken door veel te bewegen en te sporten. Voldoet u bijvoorbeeld al aan de Nederlandse Beweegrichtlijn uit 2017? Verder heeft ook het stoppen met roken invloed op het gewicht.

Dieetadvies

Als u graag wilt afvallen, adviseer ik u om een afspraak te maken met een diëtist bij u in de buurt. Hij/zij kan naar uw volledige verhaal luisteren, een voedingsanamnese afnemen (bekijken wat u op dit moment eet en drinkt) en een behandelplan opstellen. Zeker gezien het feit dat u geopereerd bent, vraagt een dieetadvies op maat.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.