zaterdag, 15 mei 2021

Ik loop bij een diëtiste en val niet af. Hoe komt dat?

Ik ben bij Weight Watchers geweest en viel amper af. Nu loop ik bij een diëtiste en ben na 3 weken niets afgevallen: wat kan daar de oorzaak van zijn? Ik ben bijna 64 jaar, ik weeg 93 kilogram en ben 1.64 meter lang. Ik slik iedere dag een plastablet.
Ans

Linda Hogervorst, diëtist

Bedankt voor uw vraag. Ik begrijp dat uw wens om af te vallen groot is. Het is dan extra vervelend als dit niet lukt.

Energiebalans

Wie graag wil afvallen, zal in een negatieve energiebalans terecht moeten komen. Dat wil zeggen dat uw lichaam dagelijks via de voeding minder kilocalorieën (kcal) binnenkrijgt, dan uw lichaam nodig heeft (voor bijvoorbeeld onderhoud en beweging). Enerzijds kan dit bereikt worden door minder (maar nog wel gezond) te gaan eten. Zorg ervoor dat u niet te weinig gaat eten, want u heeft ook voedingsstoffen nodig om uw verbrandingsmotortje te laten draaien. Anderzijds kan dit bereikt worden door meer te gaan bewegen. Probeer in ieder geval dagelijks één uur matig intensief te bewegen. Voorbeelden hiervan zijn wandelen en fietsen. Daarnaast is het advies om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te verrichten. Een voorbeeld hiervan is krachttraining. Het grote voordeel hiervan, is dat uw spiermassa zal toenemen. Hoe meer spiermassa u heeft, hoe harder uw verbrandingsmotortje zal draaien. Ook op de dagen dat u geen spier- en botversterkende activiteiten verricht.

Verwachtingen

Verder is het belangrijk om te weten dat een gewichtsverlies van 0,5 tot 1,0 kg per week als gezond wordt beschouwd. Te snel afvallen is niet gezond. De één zal dit wekelijke gewichtsverlies makkelijker bereiken dan de ander. Verschillende factoren zijn hierop van invloed, zoals: leeftijd, geslacht, voedingspatroon en mate van lichaamsbeweging. Jongere mensen en mannen zullen doorgaan sneller afvallen dan oudere mensen en vrouwen. Dat komt doordat zij een hogere spiermassa hebben. Afvallen heeft ook even tijd nodig. U vertelt in uw verhaal dat u na drie weken bij de diëtist niets was afgevallen. Ik denk dat het belangrijk is dat u niet te hoge verwachtingen stelt en het nog een kans geeft. Sommige mensen zijn “dieseltjes”. In het begin gaat het moeizaam, maar na verloop van tijd zullen ze gaan afvallen.

Andere factoren

Daarnaast zijn er nog andere factoren die invloed kunnen hebben op “moeizaam afvallen”. Wat andere leefstijlfactoren betreft, is het bekend dat slecht/weinig slapen of veel stress invloed kunnen hebben op het gewicht. Ook dit zijn factoren waarnaar gekeken moet worden. Slaapt u voldoende? Dat wil zeggen zeven tot acht uur per nacht? En ervaart u stress? Kunt u hier op een goede manier mee omgaan?

Hoe is uw ontlastingspatroon? Gaat u met regelmaat naar het toilet? Ervaart u weleens klachten? Als u regelmaat darmklachten ervaart (zoals een opgeblazen buik of obstipatie/verstopping), dan kan dat ook van invloed zijn op uw gewicht.

Ook hypothyreoïdie (een traagwerkende schildklier) kan invloed hebben op het gewicht. Eén van de symptomen van hypothyreoïdie is gewichtstoename. Afvallen is wel mogelijk, maar dit gaat doorgaans wat minder snel.

Wat ik tot slot zou willen aanhalen is het gebruik van uw plaspillen. Het is mogelijk dat, naast de extra urineproductie (door de plaspil), ook extra voedingsstoffen uw lichaam verlaten. Dit kan invloed hebben op de status van voedingsstoffen in uw lichaam. Het kan interessant zijn om eens te laten bloedprikken. Heeft u voldoende voedingsstoffen in uw bloed? Of is een aantal voedingsstoffen aan de lage kant?

Conclusie

Ik zou u willen adviseren om toch weer contact op te nemen met een diëtist. Aan de hand van mijn verhaal zult u begrijpen dat er veel factoren van invloed kunnen zijn op het al dan niet afvallen. Er is tijd nodig om erachter te komen wat bij u wel werkt en wat bij u niet werkt. Los van het voedingspatroon is het ook belangrijk extra aandacht te besteden aan uw beweegpatroon.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Ze is eigenaar van de eenmanszaak Into Food. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.