Is het echt zo ongezond om te eten terwijl je televisie of op je smartphone kijkt?

Getty Images

Is het echt zo ongezond om te eten terwijl je televisie of op je smartphone kijkt?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Het is goed om de tijd te nemen voor je maaltijd zonder afleiding van de televisie, je mobieltje of tablet. Met aandacht eten zorgt ervoor dat je beter aanvoelt wanneer je genoeg hebt gegeten. De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner dan wanneer je tegelijkertijd wat anders doet.

Mijn advies is dan ook: zet de tv uit en leg mobieltjes en tablets weg tijdens het eten. Zet de laptop of krant aan de kant. Te veel afleiding kan er echt voor zorgen dat je gedachteloos te veel eet.

Tips om met aandacht te eten

  • Eet rustig. Neem kleine happen, kauw goed en proef elke hap. Zo zorg je dus dat je eerder voelt dat je vol zit. De hersenen hebben namelijk 20 minuten nodig om te meten of je verzadigd bent of niet, pas daarna krijgt het lichaam het signaal door. Maar het heeft ook te met signalen die je krijgt doordat er eten in je mond zit. Snel doorslikken is dus niet zo handig, want dan krijg je het signaal van verzadiging ook minder snel door.
  • Eet aan tafel in plaats van op de bank of achter je bureau. Mensen die aan tafel eten hebben meestal meer aandacht voor de maaltijd.
  • Maak het aantrekkelijk om aan tafel te zitten, of je nu alleen eet of met anderen. Dat doe je door aan een gedekte en opgeruimde tafel te eten. Heerlijk even weg van de computer en televisie.
  • Neem de tijd en geniet van je maaltijd. Proef je écht wat je eet? Laat de smaak ervan goed tot je doordringen en neem pas weer een hap als je mond leeg is. Tip: je eet gemakkelijker rustiger als je af en toe je bestek even neerlegt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.