Is het gezond de avondmaaltijd over te slaan?

Getty Images

Is het gezond de avondmaaltijd over te slaan?

Ellen

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het Voedingscentrum raadt aan om de avondmaaltijd niet over te slaan. Als je de avondmaaltijd overslaat, krijg je mogelijk eerder trek en is de kans groter dat je gaat snacken. Ook loop je het risico dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Avondmaaltijd overslaan

Als je regelmatig de avondmaaltijd overslaat, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Groente bijvoorbeeld levert veel voedingsstoffen die goed voor je zijn en geeft veel voordelen voor de gezondheid. Sla je de avondmaaltijd over, dan zul je op een ander moment van de dag voldoende groente moeten eten.

Regelmaat waarschijnlijk gunstig

Er bestaan steeds meer vermoedens dat hoe vaak we eten, op welk tijdstip en of we maaltijden overslaan, een effect kan hebben op onze gezondheid. Onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan wijzen in de richting dat een onregelmatig eetpatroon minder gunstig is voor de cardio-metabole gezondheid, zoals insulineresistentie, overgewicht en hoge bloeddruk. Maar hard bewijs hiervoor is er nog niet.

Drie maaltijden

Wij adviseren om drie maaltijden op een dag te nemen: ontbijt, lunch en avondeten. Eventueel aangevuld met maximaal 4 keer iets tussendoor, zoals fruit, ongezouten noten of een volkoren boterham. Dit geldt ook als je wilt afvallen. Kies voor een verantwoord eetpatroon waarbij je langzaam afvalt en toch al je voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.