donderdag, 22 april 2021

'Met gewichtstoename verandert karakter'

Mensen die zwaarder worden geven gemakkelijker toe aan verleidingen, maar denken ook meer na over hun daden. Tot die conclusie komen onderzoekers van onder andere de Florida State University.

"We weten dat bepaalde eigenschappen bijdragen aan gewichtstoename", vertelt onderzoeker Angelina Sutin. "Het was echter onduidelijk of significante gewichtstoename ook in verband staat met verandering in persoonlijkheidskenmerken. Voor veel mensen is gewicht een emotionele aangelegenheid, daarom dachten we dat gewichtstoename ook zou kunnen leiden tot verandering in psychologisch functioneren."

Onderzoek
Voor het onderzoek keek Sutin samen met haar collega's naar de gegevens van meer dan 1900 mensen binnen twee langdurige studies in Baltimore. De deelnemers die minstens 10 procent van hun lichaamsgewicht aankwamen, werden impulsiever en gaven eerder toe aan verleidingen dan deelnemers bij wie het gewicht gelijk bleef. De gegevens laten niet zien of de toename van impulsiviteit een oorzaak of gevolg was van de gewichtstoename.

Bedachtzaam
Een opvallend resultaat was dat gewichtstoename ook gepaard ging met meer bedachtzaamheid. Met de leeftijd wordt bijna iedereen meer bedachtzaam, maar bij de mensen die zwaarder werden, was de toename twee keer zo groot. "Als lichaam en geest verweven zijn, dan is het logisch dat als de een verandert de ander dat ook doet. Dat laat ons onderzoek nu zien", aldus Sutin.

De onderzoekers denken dat de bedachtzaamheid een gevolg is van de reactie van familie en vrienden op hun gewicht en eetgedrag. Het onderzoek is gepubliceerd in Psychological Science.

Bron(nen):