donderdag, 22 april 2021

Nederlanders hebben weinig kennis over voeding

Nederlanders weten veel minder over voeding dan ze zelf denken. Zo bestaan er de nodige misverstanden over wat nu eigenlijk rood vlees is, wat een gezond BMI is en hoeveel calorieën je mag eten. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders van TNS NIPO.

Ruim 43 procent van de respondenten denkt dat een actief kind van 9-13 jaar elke dag 1300-1500 kilocalorieën mag eten. Dat is maar liefst 1000 kcal te weinig. Ook wist maar de helft hoeveel kcal een actieve vrouw van 40 dagelijks nodig heeft. De inschattingen zijn vooral te laag, terwijl we in de praktijk vaker te veel dan te weinig eten.

​BMI

Het begrip Body Mass Index is wel bekend: 90 procent weet wat dat is. Toch weet maar 45 procent hoe je je BMI kan berekenen, zelfs als het goede antwoord wordt aangereikt. Ook wanneer er sprake is van overgewicht, weet lang niet iedereen. De helft denkt dat er pas bij een BMI vanaf 30 sprake is van overgewicht.

Ook het verband tussen gewicht en bewegen hebben we niet altijd even scherp op ons netvlies. Zo blijkt 40 procent van de mensen te denken dat je met 2-5 uur wandelen al 1 kilogram lichaamsgewicht verbrandt.

Rood vlees rauw

Er wordt vaak gesproken over het eten van rood vlees, bijvoorbeeld omdat te veel daarvan het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Toch weet maar 17 procent van de respondenten wat dat precies is. Zo denkt men dat het alleen gaat om het vlees van een koe of dat het vlees is dat niet goed doorbakken is.

Vetten

Op etiketten staan vaak de percentages verzadigde en onverzadigde vetten.  Bijna een derde denkt ten onrechte dat de onverzadigde vetten de 'ongezonde' vetten zijn. Dat verzadigde en onverzadigde vetten evenveel calorieën bevatten, blijkt maar 27 procent zich te beseffen. Ruim de helft van de 'niet weters' denkt dat verzadigde vetten meer calorieën bevatten. Ook denkt 77 procent dat roomboter aanzienlijk vetter is dan margarine, terwijl dat vrijwel gelijk is. 

 

Bron(nen):
  • LOI