donderdag, 22 april 2021

Peuters met tuin later minder dik

Kinderen van 3 tot 5 jaar die geen toegang hebben tot een tuin of groene omgeving, met laag opgeleide ouders, lopen een verhoogd risico op obesitas op 7-jarige leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Annemarie Schalkwijk, promovenda en huisarts in opleiding, en collega’s van VUmc.

Het onderzoek is gedaan onder 6467 Engelse kinderen. Het doel was om te kijken naar de relatie tussen omgevingskenmerken van peuters en overgewicht of obesitas op 7-jarige leeftijd. De onderzoekers van VUmc hebben hiervoor data van de zogenoemde Millenium Cohortstudie nader geanalyseerd.

Obesitas

Belangrijkste conclusie is dat als peuters uit laag opgeleide gezinnen geen toegang hebben tot een tuin ze 38 procent meer kans hebben (ten opzichte van laag opgeleide gezinnen met tuin) op overgewicht of obesitas op 7-jarige leeftijd.

Een kind met overgewicht of obesitas heeft een vergroot risico om een te zware/obese volwassene te worden. Overgewicht of obesitas in de jeugd kan een belangrijke factor zijn bij het ontwikkelen van type 2-diabetes later in het leven.

Studie

De Millenium Cohort Study is een onderzoek onder 19.000 kinderen die in 2000/2001 in het Verenigd Koninkrijk (UK) zijn geboren en zijn gevolgd tijdens hun jeugd. De kinderen zijn onderzocht toen ze 9 maanden oud waren en op 3-, 5- en 7-jarige leeftijd.

Bron(nen):