donderdag, 22 april 2021

'Regelmatig eten voorkomt kinderobesitas'

Vijf maaltijden per dag eten kan tieners beschermen tegen het ontwikkelen van overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Oost-Finland.

De onderzoekers volgden ruim 4000 Finse baby’s vanaf hun geboorte tot hun 16e. Zowel jongens als meisjes die dagelijks vijf maaltijden aten – onbijt, lunch, diner en twee tussendoortjes – bleken minder vaak overgewicht of obesitas te krijgen.

Bij jongens zorgde vijf maal daags eten bovendien voor een opvallende vermindering van overmatig buikvet. Een regelmatig eetpatroon verkleinde ook het effect op het BMI van acht genetische varianten waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij obesitas.

​Ouders
Het ontbijt overslaan bleek verband te houden met een hoger BMI en grotere middelomtrek. Daarnaast hadden kinderen van moeders die tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap meer dan 7 kilogram aankwamen vaker last van obesitas. Het risico op obesitas was vooral groot bij het nageslacht van ouders met een BMI van hoger dan 25.

"Deze resultaten benadrukken het belang van het vroeg aanpakken van het hele gezin om obesitas bij kinderen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je het effect van genen kunt veranderen met leefstijlgewoontes, zoals regelmatig eten", zegt onderzoeker Anne Jaaskelainen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in verschillende wetenschappelijke tijdschriften, waaronder PLOS ONE.

Bron(nen):