Slim omgaan met vocht

Overgewicht en oedeem

Getty Images

Dikke handen, opgezette voeten: in de winter heb je waarschijnlijk geen last van oedeem. Maar zodra het kwik stijgt naar zonder-jas-naar-buiten temperatuur loop je tegen het bekende probleem aan: je lichaam houdt meer vocht vast. Hoe ga je slim om met deze vochtophopingen?

Merk je dat je dikke voeten en handen krijgt? Houd dat in je achterhoofd als je op de weegschaal gaat staan. Je zal wellicht wat zwaarder zijn maar, maar dat ligt aan de vochtophoping. Je hoeft je calorie-inname dus niet nog verder te verlagen bij het afvallen.

Overgewicht

Het gehalte aan lichaamsvocht wordt geregeld door drukverschillen binnen en buiten de bloedvaten. Met warm weer verwijden je bloedvaten en wordt vocht uit de bloedvaten geperst. Bij overgewicht komt vocht vasthouden voor doordat een hoog gewicht op de bloedvaten en lymfevaatjes drukt. Al het vocht uit de benen (bloed en lymfevocht) moet tegen de zwaartekracht én tegen de druk van het lichaam in, omhoog gebracht worden. Als dat niet goed gaat blijft het vocht in je benen.

Bloeddruk

Als je bloeddruk te hoog is heb je ook vaak last van oedeem. Het vocht wordt dan door de hoge druk uit de bloedvaten naar de weefsels geperst. Overgewicht gaat vaak samen met een hoge bloeddruk. Probeer door gezond te eten met weinig zout en veel beweging je bloeddruk te verlagen of te reguleren.

Andere oorzaken

Sommige mensen krijgen ook dikke ledematen tijdens de menstruatie. Dat komt door verandering in de hormoonhuishouding. Medische redenen zoals een nieraandoening, schildklierproblemen, een aandoening aan het lymfestelsel of een operatie kunnen ook vochtophopingen veroorzaken.

Medicijngebruik kan van invloed zijn op de bloedtoevoer van je hart naar je benen. Littekenweefsel of bijvoorbeeld een verzwikte enkel kan plaatselijk vochtophoping veroorzaken. In sommige gevallen, vooral die waarbij je lymfesysteem betrokken is, kan een lyfedrainage-massage bij de fysiotherapeut helpen.

Tips

  • Drink veel water. Dan kan je lichaam het overtollige vocht beter afvoeren.
  • Matig je zoutinname. Door zout houd je vocht vast en het veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat ook een ongunstige invloed op de vochthuishouding heeft. Voeg minder zout toe aan het eten. Maak je maaltijd zelf, dan weet je precies hoeveel er in zit. In kant-en-klare producten, vooral pizza, zit veel zout.
  • Beweeg veel. Daardoor stimuleer je de bloedsomloop en voert je lichaam het vocht makkelijker af.
  • Neem wisseldouches. Wissel warm en koud water met elkaar af onder de douche. Sluit af met warm water.
  • Ga naar de sauna. Daarmee stimuleer je ook je doorbloeding en dat helpt bij het vocht afdrijven.
  • Bij medicijngebruik: raadpleeg je huisarts. Misschien reageer je wel te heftig op bepaalde medicatie. Veel mensen krijgen dan plaspillen voorgeschreven.

     

Auteur 
  • Anne de Graaf