Sociale druk om te eten

Getty Images

Ik sportte altijd heel fanatiek. Ik liep hard en ik deed aan atletiek, maar dat kan ik vanwege klachten in mijn onderrug niet meer doen. Ik merk dat mijn lichaam hierdoor snel verandert. Ik kom aan en mijn buik zet op. Ik ben er zelf echt niet blij mee en ik word er onzeker van, maar woon nog thuis. Mijn ouders vinden het onzin dat ik op mijn eten let en ik kan de verleiding ook niet weerstaan als ze een taartje voor mijn neus zetten. Dit helpt allemaal niet echt mee. Wat kan ik doen?

Melissa

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Vervelend dat je minder kunt sporten vanwege je rugklachten. Heel verstandig dat je dan op je voeding wil letten om je goed te blijven voelen in je lichaam.

Het kan erg ongemakkelijk zijn als je sociale druk voelt om te eten. Maar wees eerlijk tegen jezelf. Er klopt toch iets niet als jij jezelf moet verantwoorden omdat je gezond wil zijn?

Tips

De tips die ik je geef, zijn vooral erg dicht bij jezelf blijven. Eet of drink nooit iets tegen je zin. Maak voor jezelf een keuze in wat je wel en niet eet, en blijf bij je standpunt. Niemand heeft er iets over te zeggen wat jij wel of niet in je mond stopt. Jij hebt het recht om te eten wat je zelf wil en ook op het hebben van persoonlijke gezondheidsdoelen.

Praten

Praat met je ouders en leg ze uit waarom dit zo belangrijk voor je is. Zorg dat ze je begrijpen en stel voor om samen boodschappen te doen. Spreek bijvoorbeeld af dat jij een paar keer per week kookt. Zo kun je hen verrassen met gezonde maaltijden. Uiteindelijk willen zij ook alleen maar dat je je goed voelt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.