zaterdag, 2 juli 2022

Sterk verband tussen stresshormoon en obesitas kinderen

Kinderen bij wie grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het lichaam worden gemeten, hebben bijna tien keer zoveel kans op obesitas als kinderen met normale stresshormoonspiegels.

Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Gerard Noppe, die deze week is gepromoveerd in het Erasmus MC.

Met zijn bevindingen lijkt hij te bewijzen dat de aanwezigheid van het stresshormoon een sterke relatie heeft met obesitas. Cortisol kan verhoogd raken door psychische spanning, tekort aan slaap, ontstekingen en te suikerrijke voeding.

Hoofdharen

Noppe en zijn onderzoeksteam voerde een innovatieve hoofdhaaranalyse uit bij ruim drieduizend kinderen van circa zes jaar oud. De kinderen nemen deel aan de Generation R studie van het Erasmus MC. In hoofdharen kunnen sinds kort lange termijn cortisolspiegels worden onderzocht, aangezien cortisol wordt ingebouwd in het haar.

Om te onderzoeken of een chronisch verhoogde cortisolspiegel samenhangt met obesitas, deelde Noppe deze drieduizend kinderen op in vijf even grote groepen op basis van de concentratie cortisol. Daaruit bleek dat in de groep kinderen met de hoogste cortisolspiegels bijna tien keer zoveel obesitas voor kwam vergeleken met de kinderen met lage spiegels. Daarnaast bleek dat vet ook meer in de buikstreek te zitten. Juist vet in de buikstreek is ongunstig voor de gezondheid.

Sterk verhoogde cortisolspiegel

Van een chronisch sterk verhoogde cortisolspiegel was reeds bekend dat die kan leiden tot toename van de buikomvang en obesitas. Maar deze langdurig verhoogde spiegels hangen meestal samen met zeldzame aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing. Maar ook in het dagelijkse leven kan het stresshormoon dus verhoogd raken. Dat het ook samenhangt met obesitas in de normale bevolking en met name bij kinderen, was nog niet bekend.
 
Door deze studie is duidelijk geworden dat het stresshormoon cortisol mogelijk een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van obesitas. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe het komt dat bij deze kinderen de cortisolspiegel zo hoog is.

Bron(nen):