Val je af als je koolhydraten en vetten gescheiden eet, volgens de Montignac-methode?

Getty Images

Ik vraag mij af of er een kern van waarheid zit in de methode Montignac, dus eiwitten en vetten van koolhydraten scheiden. Waarschijnlijk niet, maar ik heb mezelf ooit wijsgemaakt dat ik die voedselgroepen beter kan scheiden en vind het moeilijk om dat los te laten. Ik durf bijvoorbeeld bijna geen ei met rijst te combineren, dan eet ik liever eerst het ei en twee uur later de rijst.

Montignaccer

Linda Hogervorst, diëtist:

Bedankt voor je vraag. Heel goed van jou dat je ondanks jouw overtuiging er toch voor openstaat om achter de zin of onzin van het Montignac dieet te komen.

Michel Montignac

De Fransman Michel Montignac (1944-2010) was een schrijver en wetenschapper. Hij werd in de jaren '90 bekend met zijn populaire "Montignac dieet". Met dit dieet werd er geen aandacht besteed aan het tellen van kilocalorieën. In plaats daarvan werd er een onderscheid gemaakt tussen goede koolhydraten (die langzaam opgenomen worden in het bloed) en slechte koolhydraten (die snel opgenomen worden in het bloed). Bovendien adviseerde Montignac om koolhydraten en vetten gescheiden te eten.

Gescheiden eten van koolhydraten en vetten

Het advies van Montignac om koolhydraten en vetten gescheiden te eten, zorgt ervoor dat het aantal voedingsmiddelen waaruit je kunt kiezen kleiner wordt. Hierdoor ga je vanzelf minder eten en val je af. Door bewuster te eten is het Montignac dieet een effectief dieet om af te vallen. Hierin is het Montignac dieet echter niet uniek. Het is namelijk zo dat ieder dieet ervoor zorgt dat je bewustere voedingskeuzes maakt, waardoor je afvalt.

Het Montignac dieet is niet goed onderbouwd. Hoewel je afvalt door het Montignac dieet (door het maken van bewustere voedingskeuzes), is het niet wetenschappelijk onderbouwd dat dit komt door het gescheiden eten van koolhydraten en vetten. Bovendien is de kans op een onvolwaardig voedingspatroon groot, waardoor je tekorten kunt oplopen van bepaalde voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen).

Ook is het niet praktisch uitvoerbaar om koolhydraten en vetten strikt gescheiden te eten. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je het niet aandurft om rijst en een ei tegelijkertijd te eten. Je eet dan liever eerst het ei en twee uur later de rijst. In een opscheplepel rijst zit 17,8 gram koolhydraten en 0,2 gram vet. In een gebakken ei zit 0,4 gram koolhydraten en 8,8 gram vet. Zoals je ziet, kun je koolhydraten en vetten dus nooit helemaal scheiden. Het is veel werk om dit per voedingsmiddel uit te zoeken en het is moeilijk om dit op lange termijn vol te houden. Verder houdt het geen stand om twee uur te wachten met het eten van de rijst. Jouw energie-inname blijft gelijk en in jouw lichaam vindt er nog steeds een overlap plaats tussen de vertering van koolhydraten en vetten. Het duurt namelijk gemiddeld 48 uur voordat je de door jouw gegeten voedingsmiddelen weer uitpoept.

Hoe kun je wel afvallen?

Als je wilt afvallen is het beter om te kijken naar de energiedichtheid van voedingsmiddelen. Als je minder energie binnenkrijgt dan jouw lichaam verbruikt (voor: ademhaling, spijsvertering, beweging, etc.), dan val je af. We noemen dit een negatieve energiebalans.

Probeer je dus niet blind te staren op één macronutriënt in de voeding (bijvoorbeeld koolhydraten), maar kijk naar jouw hele voedingspatroon. Eet volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf en probeer hierin te variëren.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Ze is eigenaar van de eenmanszaak Into Food. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

 

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.