donderdag, 22 april 2021

Vier op de tien Nederlanders komt aan op vakantie

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 kilogram aan op vakantie. Dat komt voornamelijk omdat er minder gezond gedineerd wordt en men te weinig beweegt. Het verschil met thuis wordt minder naarmate men ouder wordt.

Van de mensen die in 2015 op vakantie zijn geweest, geeft bijna 42 procent aan tijdens de vakantie ongezonder te eten. 52,5 procent leeft hetzelfde en 5,5 procent eet gezonder tijdens de vakantie. Hierin zijn mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. Er zit wel een verschil in de leeftijden. Naarmate men ouder wordt is het verschil tussen het eetgedrag thuis en tijdens de vakantie kleiner; bijna 30 procent van de 65-plussers geeft aan niet ongezonder te eten op vakantie, tegen maar liefst 60 procent van de mensen onder de 25 jaar.

Gewicht

Die ongezondere voeding heeft zijn weerslag op het gewicht. Zo'n 42 procent van de respondenten komt namelijk aan tijdens de vakantie. Gemiddeld is dit 1,2 kilogram. Mannen komen meer aan dan de vrouwen, gemiddeld namelijk 2,2 kilogram. Vrouwen gemiddeld 0,9 kilogram. Er is echter ook een selecte groep (11,2 procent), die afvalt tijdens de vakantie. Gemiddeld is dit zo'n 2,0 kilo.

Diner het ongezondst

Er wordt op vakantie in bijna 36 procent van de gevallen voor een ongezonder ontbijt gekozen dan thuis. Wat de lunch betreft eet ongeveer 10 procent van de mensen juist gezonder op vakantie. Dit is onder de mannen en de vrouwen gelijk. Het diner wordt beschouwd als de meest 'ongezonde maaltijd'. Slechts 5,5 procent eet een gezonder diner dan thuis en maar liefst 46 procent eet 's avonds ongezonder dan thuis.

Meer eten, minder bewegen

Een deel van de extra kilo's zitten in het feit dat er op vakantie méér gegeten en minder bewogen wordt. Bijna 35 procent van de respondenten geeft aan grotere hoeveelheden tot zich te nemen. De respondenten eten sowieso minder fruit (31,6 procent) en minder groente (44,3 procent) dan in Nederland. Ongeveer 40 procent van hen geeft bovendien aan tijdens de vakantie meer fastfood te eten en meer alcohol te drinken (38,6 procent). Wel drinkt 29,2 procent ook meer water dan thuis. Bijna 44 procent sport tijdens de vakantie minder.

Het onderzoek werd door Reisgraag.nl gehouden onder 650 respondenten.

Trefwoorden:
Bron(nen):