Wat kan ik bij de koffie of thee nemen als gezond tussendoortje?

vrouw-thee-koekje
Getty Images

Beste Patricia,

Ik wil geen koek bij mijn koffie of thee. Wat kan ik dan het beste nemen?

Ellie

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je liever iets gezonds neemt bij de koffie of thee, dan kun je bijvoorbeeld een mueslibol of een paar nootjes nemen. Een schaaltje yoghurt, een volkoren boterham of fruit kan natuurlijk ook als verantwoord tussendoortje. Koekjes en chocolade staan niet in de Schijf van Vijf, maar af en toe kan dit prima.

Drink je meerdere koppen koffie of thee op een dag, dan hoef je er natuurlijk niet telkens wat bij te nemen. Wil je wel wat eten bij de koffie of thee, en hou je het graag gezond, ga dan voor verantwoorde tussendoortjes die in de Schijf van Vijf passen.

Enkele voorbeelden:

  • Een volkoren boterham of volkoren knäckebröd met halvarine, een plakje 30+ kaas en schijfjes tomaat, of met 100% pindakaas en plakjes komkommer
  • Een volkoren mueslibol
  • Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen
  • Verse dadel eventueel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread
  • Stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas
  • Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer
  • Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda’s
  • Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli
  • Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika

Zin om te bakken? Probeer dan eens deze havermout-dadelkoekjes of flapjacks met ingrediënten uit de Schijf van Vijf.

Iets buiten de Schijf van Vijf erbij

Koekjes en chocolade staan niet in de Schijf van Vijf. Toch kun je prima af en toe iets buiten de Schijf van Vijf nemen. Doe dat alleen niet te vaak en houd het klein. Het kan helpen om daar een afspraak over te maken met jezelf. Bijvoorbeeld: ik neem één keer per dag om 15 uur een klein koekje of stukje chocolade bij de koffie of thee.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.