donderdag, 22 april 2021

'Weinig vet eten effectiever dan koolhydraten beperken'

Minder vet eten leidt tot meer gewichtsverlies dan een koolhydraatarm dieet. Dat blijkt althans uit een klein Amerikaans onderzoek. Of het buiten het laboratorium ook zo werkt, is nog maar de vraag.

Of je nu beter je vet- of koolhydraatinname kunt beperken om af te vallen, blijft onderwerp van discussie. Weinig koolhydraten eten zou een gunstig effect hebben op de stofwisseling. Om het te testen, zetten de onderzoekers 19 obese mensen op een strikt gecontroleerd dieet.

De vrijwilligers aten aanvankelijk 2700 kilocalorieën per dag. Vervolgens probeerden ze gedurende een paar weken verschillende diëten waarbij ze een derde minder calorieën binnenkregen. Dit deden ze door minder vet of minder koolhydraten te eten. Ondertussen sportten ze dagelijks. Ze verbleven in een speciale kamer waar gemeten kon worden hoeveel zuurstof ze inademden en hoeveel koolstofdioxide ze uitademden, zodat hun stofwisseling bekeken kon worden.

Na zes dagen op een vetarm dieet, waren de deelnemers gemiddeld 463 gram lichaamsvet kwijt: 80 procent meer dan wanneer ze minder koolhydraten hadden gegeten.

Minder calorieën

Volgens Kevin Hall, een van de onderzoekers, was er geen ‘metabolische’ reden om te kiezen voor een koolhydraatarm dieet. Andere onderzoeken wijzen echter uit dat in de echte wereld, waarin je eetpatroon niet zo strikt gecontroleerd wordt, koolhydraatbeperkte diëten misschien wel beter werken.

Een gezond eetpatroon volgen dat je kunt goed kunt volhouden, is sowieso de beste methode om af te vallen. Zo lang je meer calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt, val je af. “Als het makkelijker is om je aan het ene dieet te houden dan aan het andere, en het permanent vol te houden, moet je dat eetpatroon kiezen”, zegt Hall.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Cell Metabolism.
 

Bron(nen):