donderdag, 22 april 2021

Zware kleuters worden vaker obees

Kinderen die op hun vijfde al te zwaar zijn, hebben op hun veertiende vier keer zo veel risico op obesitas als leeftijdgenoten met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van Emory University.

De onderzoekers volgden meer dan 7700 Amerikaanse kinderen. Aan het begin van de studie waren ze gemiddeld 5,6 jaar en had 12,4 procent obesitas. Nog eens 14,9 procent had overgewicht. Tot hun 14e werden hun gewicht en lengte 7 keer gemeten. Toen ze 14 waren, had 20,8 procent obesitas en 17 procent overgewicht.

Vaker obesitas
Zware 5-jarigen hadden op hun 14e 5 keer zo vaak obesitas ontwikkeld als leeftijdgenoten die als kleuter een gezond gewicht hadden. Van de kinderen die tussen hun 5e en 14e obees werden, had bijna de helft op 5-jarige leeftijd al overgewicht.

Jong ingrijpen
“Onze resultaten tonen aan dat het belangrijk is om je op jonge kinderen te richten. Veel kinderen hadden al een ongezond gewicht voordat ze naar school gingen. Voorkeuren en smaak ontwikkelen zich al op jonge leeftijd, dus dat is een goed moment om in te grijpen”, zegt onderzoeker Solveig Cunningham. Vaak beginnen gewichtsproblemen al vroeg, bij een hoog geboortegewicht.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het New England Journal of Medicine.

Bron(nen):
  • WebMD