zaterdag, 11 juli 2020

Groot onderzoek naar infectieziekten verspreid door muggen

Er komt een groot onderzoek naar infectieziekten, zoals knokkelkoorts en hersenvliesontsteking, die veroorzaakt worden door muggen en andere insecten in Nederland. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor negen miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit meldt de NOS.

De reden hiervoor is dat ons land door onder meer klimaatverandering en globalisering steeds kwetsbaarder wordt voor de uitbraak van dergelijke infectieziekten. Dat geldt ook voor tropische infectieziekten die vaker opduiken in Europa.

Groot onderzoek

Naast de negen miljoen euro van de NWO, dragen deelnemende wetenschappelijke instellingen ook nog eens een miljoen euro bij. Hiermee kunnen de onderzoekers van het Erasmus MC - in samenwerking met andere onderzoeksinstituten - beginnen aan het grote, vijfjarige onderzoek. Zij willen erachter komen of reizen, waterbeheer, in- en export, landbouwmethoden en het veranderende landschap een rol kunnen spelen bij het ontstaan van uitbraken. 

Risico's op uitbraken

"Het ultieme doel is dat we kunnen voorspellen wanneer de condities zodanig zijn dat we uitbraken van infectieziekten kunnen verwachten", meldt Marion Koopmans op NOS, hoofd virologie bij het Erasmus MC in Rotterdam en wetenschappelijk directeur bij het Netherlands Centre for One Health. Dit betekent concreet dat er een wetenschappelijk model ontwikkeld kan worden om de risico's op uitbraken te kunnen voorspellen.

Momenteel wordt er pas achteraf onderzoek gedaan als er ergens een infectieziekte is uitgebroken. Daarnaast moet de studie leiden tot maatregelen die ons land beter voorbereiden op uitbraken van infectieziekten die door muggen en andere insecten worden overgebracht.

Bron(nen):