maandag, 15 augustus 2022

Harige benen beschermen tegen bedwants

BAARN - Harige armen en benen blijken de perfecte bescherming te zijn tegen het bijten van de bedwants: geschoren ledematen werden vaker gebeten. Het haar vertraagt de wants en waarschuwt het slachtoffer.

Dit blijkt uit onderzoek van de Sheffield University onder 29 vrijwilligers. Zowel de lange en dikkere als de fijnere haren belemmerden de bedwants. De dunne fijne haartjes functioneerden daarnaast als een waarschuwsysteem: je voelt de aanwezigheid van de wants. "Meer lichaamshaar betekent een betere bescherming tegen deze parasieten.", aldus onderzoeker Michael Siva-Jothy.

Te harig
Hoewel mannen van nature hariger zijn dan vrouwen, worden ze niet minder gebeten. De bedwants gaat automatisch op zoek naar het minst harige gedeelte van het lichaam zoals de pols en enkel. Volgens Siva-Jothy kan extreme overbeharing ook nadelig werken. "Bij heel veel dik haar kunnen parasieten zich beter verstoppen."

De onderzoekers stellen voor om de fijne haartjes te behouden. "Als we al het haar verliezen zijn we niet meer in staat om de aanwezigheid van de bedwants te voelen."

Trefwoorden:
Bron(nen):