woensdag, 28 oktober 2020

Vaker depressie in vroeg stadium Parkinson

Depressie en angst komen bij Parkinsonpatiënten waarbij de diagnose net gesteld is twee keer zo vaak voor als bij gezonde mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Pennsylvania.

De onderzoekers onderzocht 423 mensen waarbij recent de diagnose ziekte van Parkinson gesteld was. Hun geestelijke gezondheid werd twee jaar lang in de gaten gehouden. Ze werden vergeleken met een controlegroep van 196 gezonde vrijwilligers.

Vaker depressief

Bij aanvang van het onderzoek had 14 procent van de Parkinsonpatiënten en 6,6 procent van de controlegroep last van depressieve symptomen. Gedurende de twee jaar die het onderzoek duurde, nam het aantal gevallen van depressie en de ernst van de depressies bij de Parkinsonpatiënten toe. Zij hadden ook meer last van angst, vermoeidheid en apathie. In de controlegroep nam het aantal mensen met depressiviteit juist af.

Bijna twee derde van de mensen met de ziekte van Parkinson die depressief waren, gebruikte geen antidepressiva.

Voorbode

Hoewel je Parkinson herkent aan trillen en moeite met bewegen, ontstaat het in de hersenen. Daar kan het ook voor andere problemen zorgen, zoals psychische klachten. Zo kunnen patiënten al tien jaar voordat de ziekte van Parkinson geconstateerd wordt te maken krijgen met depressies en angst.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Bron(nen):