Podcast Gezond Gesprek: ons voedselsysteem

Een gezond gesprek met hoogleraar Jaap Seidell

Jaap Seidell
Karine Hoenderdos

Doe jij je best om gezond te leven? Helemaal goed! In deze podcastserie geven we heel vaak tips en trucs om je daarbij te helpen. Maar in deze aflevering zoomen we eens uit naar de maatschappij. Want hoe komt het nou dat zoveel mensen in Nederland ziek zijn of overgewicht hebben? Is dat onze eigen schuld? Nee, vindt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell.

Seidell betoogt vol vuur dat we ziek worden door ons voedselsysteem, en door de manier waarop de gezondheidszorg is geregeld. We moeten niet alleen werken aan onze eigen gezondheid, maar ook aan die van de maatschappij. Dat zou heel veel problemen voorkomen. Jaap Seidell schreef hierover het boek 'Andere kost', samen met psycholoog/onderzoeker Jutka Halberstadt. Deze podcastaflevering zet je echt aan het denken. Maakt onze maatschappij en onze voeding ons ziek? En is het niet eens tijd dat we de gezondheidsproblemen nu écht bij de wortel aanpakken?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onderzoek en adviseert diverse wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad.

Geen tijd om naar deze podcast te luisteren of nog eens teruglezen wat er gezegd is? Hier vind je een samenvatting van het gesprek.

Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings.