Heb ik als vleesliefhebber een grotere kans op prostaatkanker?

Eet minder rood en bewerkt vlees

hamburgers
Getty Images

Veel mensen houden wel van een mals stukje biefstuk, een sappige hamburger of een gebraden kippetje. Maar wat voor effect heeft vlees eigenlijk op je gezondheid? En nog specifieker: heb je door het eten van vlees een grotere kans op het krijgen van prostaatkanker?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we weten nog niet of het eten van vlees de kans op prostaatkanker vergroot. In het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gekeken naar al het beschikbare wetenschappelijke bewijs. Hieruit blijkt dat er nog onvoldoende bekend is of het eten van vlees invloed heeft op de kans op prostaatkanker.

Rood vlees, zoals vlees van runderen, varkens en schapen, is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink. Daarom past rood vlees in kleine porties in een gezond voedingspatroon, maar wel met mate. Er is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat het eten van te veel rood vlees de kans op het krijgen van darmkanker vergroot. Het is daarom beter om niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees per week te eten (gewicht na bereiding). Het bewijs voor de relatie tussen bewerkt vlees en het ontstaan van darmkanker is nog sterker. Daarom kun je bewerkt vlees als vleeswaren (ham, salami, bacon, etc.) en bepaalde soorten worsten beter zo min mogelijk eten.

Vleesvervangers en prostaatkanker

Er zijn verschillende vleesvervangers die je kunt afwisselen met rood vlees. Zo zijn kaas en andere zuivelproducten een goede vervanging van vlees. De afgelopen jaren werd weleens gedacht dat zuivelproducten vanwege de relatief grote hoeveelheid calcium de kans op prostaatkanker zou vergroten. Uit het grootste onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er geen sterk bewijs is om te zeggen dat calcium het risico op prostaatkanker verhoogt.

Daarnaast is er tegenwoordig een ruim assortiment aan vegetarische producten. Veel van deze producten zijn gemaakt op basis van soja. Er zijn eerste aanwijzingen dat soja het risico op prostaatkanker mogelijk kan verlagen. Er is nog meer onderzoek nodig voordat hier aanbevelingen over kunnen worden gedaan. Voorlopig is het advies om maximaal twee tot drie porties sojaproducten per dag te nemen (één portie is één beker, één glas of één vleesvervanger).

Ten slotte zijn peulvruchten zoals bruine bonen, kapucijners, kikkererwten, linzen en witte bonen goede vleesvervangers. Peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten en voedingsvezels. Deze vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en verkleinen je kans op darmkanker. Ook bevatten peulvruchten weinig calorieën, waardoor je makkelijker op een gezond gewicht blijft. Een gezond gewicht behouden is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om de kans op (prostaat)kanker te verkleinen. Overgewicht vergroot namelijk de kans op maar liefst twaalf kankersoorten, waaronder prostaatkanker.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds