Operatie met robot vermindert kans op incontinentie na prostaatverwijdering

Getty Images

Een nieuwe operatietechniek verkleint de kans op incontinentieklachten. Klachten waar veel prostaatpatiënten voor vrezen. Door een operatie met robot - een techniek ontwikkelt door Uroloog Saskia Stomps - wordt een stukje plasbuis gespaard en blijkt de sluitspier veel beter intact. Dat meldt ziekenhuisgroep Twente maandag.

De onderzoeksresultaten zijn positief. Na een prostaatverwijdering met deze nieuwe operatietechniek is rond de 82 procent van de patiënten na zes weken 'droog'. Dat was voorheen 43 procent. En tegenwoordig blijft 2 procent van de patiënten na een jaar incontinent, waar dit percentage voorheen 12 procent was.

"Een enorme winst voor onze patiënten. We kunnen dit dankzij de grote precisie van onze operatierobot. Patiënten die geopereerd worden kunnen we vooraf beter geruststellen. De kans dat je er doorheen komt zonder dat je incontinent wordt, is gigantisch groot. Bij iedere patiënt die nu in de ZGT aan prostaatkanker wordt geopereerd passen wij nu deze techniek toe.", aldus Stomps.

Met de robot kan er heel precies gewerkt worden, herstellen patiënten sneller en houden ze er minder problemen aan over.

Met robot, zonder touwtjes

De nieuwe techniek houdt kortgezegd in dat de plasbuis niet meer boven de prostaat wordt doorgesneden, maar dat er nog een klein stukje met spieren en al uit de prostaat wordt los gepeld. Uroloog Saskia Stomps was de eerste die het probeerde. "Ik had een voorbeeld gezien bij een ander ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een ’open operatie’, met gebruik van heel veel touwtjes. Ik dacht, dat moeten wij ook doen. Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes." Dat bleek enorm goed te werken en veel op te leveren voor onze patiënten. Met name om die laatste reden hoop en verwacht ik dat collega’s nationaal en internationaal de techniek over gaan nemen.”

Inmiddels zijn er rond de 500 patiënten met deze nieuwe operatietechniek geopereerd.

Auteur 
Bron 
  • Ziekenhuisgroep Twente