Primeur: gerichtere bestraling bij prostaatkanker

Minder bijwerkingen door nieuwe software

Getty Images

Patiënten met prostaatkanker kunnen in het UMC Utrecht terecht voor een bestraling met nieuwe software, waardoor bijwerkingen veel minder zijn. Bij de behandeling wordt preciezer gewerkt en wordt minder gezond weefsel geraakt dan voorheen.

Een nieuwe techniek om prostaatkanker nog preciezer te bestralen. Met deze techniek op de MR-Linac brengen klinisch fysici en radiotherapeut-oncologen in het UMC Utrecht de prostaat nu niet alleen voorafgaand, maar ook tijdens de bestraling real-time in beeld. En dat is een doorbraak: veel minder gezond weefsel wordt zo mee bestraald, en daarmee zullen bijwerkingen en schadelijke gevolgen zoals erectieverlies waarschijnlijk afnemen.

Beter dan ooit real-time in beeld

 Klinisch fysicus Hans de Boer van het UMC Utrecht introduceerde de nieuwe techniek in de kliniek. Hij legt uit: “De MR-linac stelt ons in staat om de tumor en het omliggende gezonde weefsel, dat we willen sparen, beter dan ooit real-time in beeld te brengen tijdens de radiotherapie-behandeling. Als er iets in het bekken beweegt tijdens de bestraling kunnen we minder precies bestralen. Dankzij een nieuwe software tool, die we met onze onderzoeksgroep  hebben ontwikkeld, kunnen we de bestraling nu direct aanpassen via MRI-beelden gemaakt tijdens het stralen. Zo kunnen we voor beweging compenseren, waardoor de helft minder dosis in gezond weefsel komt dan voorheen bij de bestraling met de MR-Linac.”

Veel minder bijwerkingen

“De resultaten in de eerste vijftien patiënten in studieverband waren zo goed dat we besloten hebben dit als standaard behandeling in te voeren én de bestralingsmarges te verkleinen en zo beter gezond weefsel te sparen”, vertelt radiotherapeut-oncoloog Jochem van der Voort van Zyp van het UMC Utrecht.  "Door deze margeverkleining zal ongeveer de helft minder omliggend gezond weefsel worden blootgesteld aan een hoge dosis bestraling. Daardoor verwachten wij dat patiënten minder plasklachten, ontlastingsaandrang of erectieverlies zullen ervaren in de toekomst," vertelde hij aan RTL Nieuws.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • UMC Utrecht