Hoe overwin ik onzekerheid en zelfkritiek?

Getty Images

Eigenlijk mag ik trots zijn op mezelf, hoe ik de afgelopen drie maanden mijn borstkanker met bestralingen overwon. Ik heb een bipolaire stoornis en ook dit jaar ben ik weer mijn psychose bovenop gekomen. Kortom, ik krijg door omstandigheden veel te verduren.
Een ding lukt me echter niet om te overwinnen: de onzekerheid en zelfkritiek. Ik deins terug voor de reactie van mijn omgeving.
Zou je mij een handreiking kunnen geven over hoe ik zelfvertrouwen kan winnen en er boven kan staan?

Lia

Ineke van Gent, psycholoog

Het klinkt inderdaad alsof je al veel overwonnen hebt voor jezelf zowel fysiek als mentaal. Gelukkig ben je hersteld en weer gezond. Toch worstel je nog met je zelfvertrouwen en je hebt last van onzekerheid en zelfkritiek.

Heb je al eens gedacht aan een training mindfulness of een training zelfvertrouwen? Er zijn verschillende mogelijkheden op dit gebied. Er zijn online trainingen die je kunt volgen of wellicht zijn er trainingen in je eigen omgeving. Een mindfulness training kan je bijvoorbeeld leren om minder kritisch naar jezelf te kijken.

Hiernaast zijn er verschillende therapievormen die je kunnen helpen minder kritisch te worden. Een voorbeeld hiervan is Voice Dialoque. In deze therapie leer je hoe je innerlijke delen functioneren en hoe je als volwassen vrouw, sterk in je eigen schoenen kan staan.

Ga eens op zoek wat de mogelijkheden zijn in jouw omgeving en wat je aanspreekt. En neem voor meer gericht advies eventueel eens contact op met de huisarts. Via de praktijkondersteuner kan deze je wellicht verder op weg helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.