Mindfulness in de praktijk

Bewust leven in het hier en nu

Getty Images

Je stapt onder de douche. En in plaats van te denken aan de drukke dag die voor je ligt, geniet je van het gevoel van het warme water, de geur van je doucheschuim en de lekkere zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt. Je bent helemaal in het hier en nu, met volle aandacht voor jezelf en wat je doet. Dit is mindfulness in het kort.

Mindfulness is hot. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mindful leven een positieve invloed heeft op fysieke klachten (chronische pijn en maagklachten) en klachten als angststoornissen en slapeloosheid. Ook de psychotherapie heeft mindfulness ontdekt en maakt dankbaar gebruik van die positieve invloed.

Korte cursussen

Mindfulness op zich is geen meditatie, maar er worden wel meditatietechnieken gebruikt om je aandacht in het hier en nu te krijgen. De trainingen, workshops en cursussen mindfulness schieten als paddestoelen uit de grond. Maar kun je mindfulness wel in één dag leren?

Anita Keesman van de coachpraktijk 'Inzicht biedt uitzicht': "Wil je mindfulness compleet in je leven integreren, dan moet je daar dagelijks een paar uur heel bewust mee bezig zijn. Dat leer je niet in een dag of weekend. Die korte trainingen zijn wel prima om je van mindfulness bewust te worden. Je ervaart er hoe je door die bewuste aandacht voor jezelf dipjes en stressgevoelens kunt aanpakken."

"Ook als je geen klachten hebt kan aandachtgericht mediteren en leven, helpen om positiever in het leven te staan, energieker te zijn, bewuster te leven en beter in je vel te zitten."

Accepteer wat je voelt

Gevoelens van stress en onbehagen komen vaak voort uit ons jachtige bestaan. We doen veel dingen onbewust en zonder aandacht. We eten zonder er iets van te proeven en als we thuiskomen, realiseren we ons dat we hele stukken van de route 'gemist' hebben.

We piekeren veel en maken ons zorgen over morgen, overdenken gisteren en vergeten daarbij vandaag. We beoordelen onszelf en de ander te negatief. Vaak vullen we zelf in wat een ander over ons denkt. We verliezen energie, omdat we bezig zijn met dingen die we niet kunnen veranderen. Die energie kunnen we beter gebruiken om zaken aan te pakken.

Last van stress? Door je op het 'nu' te concentreren, onderbreek je stressvolle gedachten en is er minder ruimte om te piekeren. Wees je bewust van de invloed van stress op je lichaam: hoofdpijn, gespannen schouders, knoop in je maag.

Aanvaard de gedachten en gevoelens die je hebt en hang er geen label met 'goed' of 'slecht' aan. Gedachten zijn immers geen waarheid, maar onze eigen invulling van een situatie. Ben je verdrietig? Probeer gevoelens niet te veranderen. Juist door het zoeken naar een oplossing ben je er nog meer mee bezig. Wanneer je het gevoel accepteert, merk je dat je het veel sneller kunt loslaten.

Anita: "Alle tips over mindfulness en mindful leven zijn eigenlijk open deuren. Maar dit weten, is iets anders dan het ook doen. Een paar minuten extra aandacht voor jezelf levert je zoveel op! Leef met aandacht in het hier en nu en je zult merken hoeveel positieve energie je daarvan krijgt.

Hoe leef je bewust in het hier en nu?

  • Je ademhaling gaat vanzelf en is dan ook altijd in het hier en nu. Concentreer je op de manier waarop je ademt: is dat snel, hoog, gejaagd? Accepteer het zoals het is en verander het niet. Je zult merken dat je ademhaling automatisch langzamer en lager wordt en je zelf in het hier en nu komt.
  • Ga zitten en neem even tijd om je gedachten te laten komen en ook weer gaan. Verbind er geen conclusies aan.
  • Eet en drink bewust, met aandacht voor alle facetten van je eten. Denk daarbij bijvoorbeeld niet aan de kinderen die je van school moet halen.
  • Een moeilijke: probeer eens bewust te luisteren en te praten met mensen. Denk niet vast na over wat je zelf wilt zeggen en oordeel niet over de ander. Accepteer je gedachten tijdens dat gesprek en oordeel ook daar niet over.
  • Wees je ervan bewust dat je mindfulness wilt leren. Zorg dat je iets bij je hebt wat je eraan herinnert om van het moment te genieten.
  • Door routine doen we dingen vaak op de automatische piloot. Doorbreek routine. Neem eens een andere route naar je werk.
  • Neem elke dag even bewust rust. Ook, en juist, als je een druk leven hebt. Wie echt wil, vindt best een kwartiertje tijd. Wat je in die tijd ook doet, doe het met aandacht en bewustzijn.