zondag, 14 augustus 2022

Jaloers op de liefdes uit zijn verleden

Sinds anderhalf jaar heb ik een relatie met een weduwnaar. Helaas word ik steeds weer jaloers als hij praat over zijn liefdes uit het verleden, ook al zijn ze alle drie overleden. Ik weet inmiddels veel over deze relaties met deze vrouwen, ook de emotionele momenten die hij met hen heeft gehad. Hoe zorg ik ervoor dat ik minder last heb van mijn jaloezie?
Irene

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut

Volgens mij doet de jaloezie zo’n pijn omdat je zijn verhalen over zijn liefdes uit het verleden te veel op jezelf betrekt. Als je partner praat over zijn overleden partners moet je dat proberen los te koppelen van jezelf. Vergelijk de relatie en jezelf niet met de andere partners uit het verleden. Negatieve gedachtes, bijvoorbeeld als je denkt "Hij heeft meer gehouden van de andere vrouwen dan van mij" kunnen je jaloezie flink aanwakkeren. Zijn verleden heeft niks te maken met de relatie die hij nu met jou heeft. Ook met jou beleeft hij emotionele, mooie momenten.

Als je partner weer over zijn relaties uit het verleden praat, zou je je onzekerheden met hem kunnen delen. Hij zou je nog eens duidelijk kunnen maken wat jij voor hem betekent en meer bevestiging geven dat jij het nu voor hem bent.

Probeer zoveel mogelijk mooie momenten te creëren en samen van het leven te genieten. Gevoelens van jaloezie belemmeren dit.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.