maandag, 20 september 2021

Epidemie van rugklachten door veel en lang zitten

Nederlanders zitten te veel en nemen te lang de verkeerde houding aan. Dit meldt chiropractor Tanja Valk.

Bijna 80 procent van de Nederlanders gaat vroeg of laat naar de huisarts voor rugpijn. Dat blijkt uit recente cijfers van NIVEL Zorgregistraties. Rugpijn is dan ook de meest voorkomende reden voor een huisartsenbezoek. 

Nederlanders zitten te vaak onderuitgezakt, waarbij ze enorme druk op de onderrug uitoefenen, vertelt Tanja Valk. Ook speelt de komst van de smartphones en tablets een grote rol bij rugpijn. “Doordat we continu naar kleine beeldschermen staren, nemen we onbewust een verkeerde houding aan. Daarnaast zitten we te veel.” 

Oertijd

De samenleving is ingericht op gemak en zo min mogelijk bewegen, legt Dick Thijssen hoogleraar cardiovasculaire fysiologie uit. “In de oertijd was dit functioneel. Door zo min mogelijk te bewegen bespaarde je energie. Nu is dat niet meer nodig, maar ondertussen nemen we de roltrap, rijden we met de auto naar ons werk, zitten we acht uur op een bureaustoel en laten we onze boodschappen thuisbezorgen. Kortom: we zitten veel te veel en worden niet geprikkeld om te bewegen.”

Goede tips om minder te zitten 

  • Sta elk half uur op van je stoel en wandel een stukje naar een collega voor overleg (dus niet mailen of bellen).
  • Vergader en telefoneer staand.
  • Gebruik de lunchpauze eveneens voor een korte wandeling.
  • Pak vaker de trap in plaats van de lift.
  • Wees je er ook van bewust dat je rechtop zit en dat je knieën lager liggen dan je heupen. Een voetensteun en een kussentje voor je onderrug kunnen daarbij helpen.
  • Er zijn ook genoeg work-outs die je vanachter je bureau kunt doen (link). Zo blijf je in beweging terwijl je zit.
Bron(nen):