maandag, 20 september 2021

Halskraag meest effectief bij nekhernia

AMSTERDAM - Een recent ontstane nekhernia kan het beste behandeld worden met een halskraag in combinatie met rust en fysiotherapie. Ook alleen fysiotherapie leidt tot een snellere afname van pijnklachten dan niets doen.

Dit blijkt uit onderzoek van neuroloog Barbara Kuijper uitgevoerd in samenwerking met hoogleraar Neuromusculaire ziekten Marianne de Visser en hoogleraar Revalidatie Frans Nollet, beiden verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Een nekhernia gaat vaak vanzelf over, maar kan zeer pijnlijk zijn. Daarom wordt er gezocht naar manieren om de pijnklachten sneller te kunnen verhelpen.

In een groep van ruim 200 patiënten met een recent ontstane nekhernia vergeleek Kuijper drie niet-chirurgische behandelmethoden: het dragen van een halfharde halskraag gedurende drie tot zes weken en zoveel mogelijk rust nemen, fysiotherapie en oefeningen thuis en een controlebehandeling, zoveel mogelijk doorgaan met de gewone dagelijkse bezigheden.

Door de eerste twee methodes verminderden de pijnklachten sneller, dan bij een afwachtend beleid. De effectiviteit van de halskraag was het grootst. Na zes maanden hadden de meeste patiënten niet of nauwelijks pijn meer.

De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

Trefwoorden:
Bron(nen):