Paracetamol en placebo even effectief bij rugpijn

Getty Images

Paracetamol helpt niet tegen acute lage rugklachten. Het leidt niet tot een sneller herstel of een betere nachtrust. Ook vermindert het nemen van paracetamol de pijn niet. Dat concluderen Australische onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Effectiviteit paracetamol

Bij acute lage rugklachten wordt nu wereldwijd paracetamol voorgeschreven. Maar volgens de onderzoekers is de effectiviteit hiervan nooit goed onderzocht. Daarom deden zij nu onderzoek bij meer dan 1600 Australiërs met acute lage rugpijn. Eenderde van de deelnemers kreeg drie per dag paracetamol, eenderde mocht zelf bepalen wanneer paracetamol te nemen, de rest van de groep kreeg een placebo.

Even snel hersteld

De patiënten die paracetamol kregen waren gemiddeld na 17 dagen hersteld, de patiënten die het nepmiddel hadden na gemiddeld 16 dagen zonder klachten. Paracetamol bleek ook geen andere positieve effecten te hebben, zoals pijnverlichting. Verrassend, aldus de onderzoekers, omdat wel bewezen is dat paracetamol helpt tegen andere pijnen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn en kiespijn.

Toch kan op basis van dit onderzoek niet worden besloten om geen paracetamol meer voor te schrijven, vinden onderzoekers die niet betrokken waren bij het onderzoek. Er is meer bewijs en ook onderzoek onder andere populaties nodig.
 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • nos.nl