dinsdag, 21 september 2021

Speciale aanpak effectief bij chronische rugpijn

AMSTERDAM - Een speciaal programma bij langdurig arbeidsongeschikten met chronische rugklachten leidt tot sneller en beter herstel. Dat concluderen onderzoekers van het VU medisch centrum en uit Canada deze week in het medisch tijdschrift Britisch Medical Journal.

Centraal in het programma, de zogenoemde innovatieve integrated care, staat herstel van functioneren in het werk en privé ondanks de rugpijn.

Eén jaar na start van de aanpak waren patiënten gemiddeld vier maanden eerder weer volledig aan het werk. Ook functioneerden zij thuis beter vergeleken met de groep die het programma niet had gevolgd.

De onderzoekers onderzochten 134 patiënten met chronische rugklachten, die na een behandeling of operatie door de medisch specialist niet verder geholpen konden worden. Zij waren bij aanvang van het onderzoek gemiddeld een half jaar arbeidsongeschikt.

De innovatieve integrated care-aanpak is gericht op zowel de patiënt zelf als diens werk. De behandeling vond plaats in het ziekenhuis, in een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk en op de werkplek.

De resultaten laten zien dat de aanpak vaker en eerder leidt tot duurzaam herstel van functioneren op het werk en thuis.

Trefwoorden:
Bron(nen):