Aantal 50-plussers met soa verdubbeld

Getty Images

BAARN - Het aantal soa's bij 45-plusser is verdubbeld in de afgelopen tien jaar als gevolg van het grote aantal scheidingen. Dat schrijven Britse artsen en onderzoekers in de British Medical Journal.

Het aantal gevallen van herpes en chlamydia is verdubbeld de afgelopen tien jaar, en syfilis, dat tien jaar geleden bijna uitgeroeid was, is nu weer verviervoudigd. Onderzoekers stellen ook dat een op de vijf volwassenen die een behandeling voor HIV krijgt ouder is dan 50 jaar, dit is twee keer zoveel al tien jaar terug.

Internet
Volgens de artsen zijn vier op de vijf mensen tussen de 50 en 90 nog seksueel actief. De toename van soa's in deze oudere groep komt door het grote aantal scheidingen en de toegenomen populariteit van internetdaten. Ouderen zien zich zelf niet als doelgroep voor de veilig-vrijen-campagnes en gebruiken dan ook geen condoom.

Overgang
Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat een op de tien Britten boven de vijftig wel eens een affaire heeft op vakantie. Daarnaast blijkt dat soa's het meest voorkomen bij oudere heteroseksuele 'swingers' (mensen die bijvoorbeeld een parenclub bezoeken). Mannen die viagra gebruiken lopen beduidend vaker een soa op, vooral in het eerste jaar van gebruik. Lichamelijke veranderingen in de overgang zorgen er ook voor dat vrouwen vatbaarder zijn voor infecties.

Veilig vrijen
De onderzoekers en artsen roepen in het BMJ huisartsen op om veilig vrijen vaker met ouderen patiënten te bespreken. "Te veel mensen in een hogere leeftijdscategorie komen uit langdurige relaties en denken daarom dat vrijen met een condoom voor hun niet nodig is", legt Natika Halil van de Family Planning Association. "Maar soa's vinden je wel, onafhankelijk van je leeftijd."

Ook Nederlandse cijfers laten een sterke toename van soa's onder ouderen zien.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Daily Mail