Gonorroe, wees er op tijd bij

Zo vermijd je een besmetting en kom je er snel vanaf

Getty Images

Soa’s. Je weet dat ze bestaan maar je denkt er liever niet aan. Gonorroe is bovendien een van de meer onbekende geslachtsziektes. Toch komt hij vaker voor dan je misschien denkt: gonorroe staat op nummer vier van de meest voorkomende soa’s in Nederland. Kun je besmet raken via de wc-bril? En hoe gevaarlijk is gonorroe eigenlijk?

Onbeschermde seks is meestal niet verstandig, zeker niet als je wisselende contacten hebt. Je kunt er immers nare aandoeningen door oplopen, gonorroe bijvoorbeeld. Gonorroe, ook bekend onder de naam druiper, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de gonokok-bacterie: Neisseria gonorroea. Besmetting met gonorroe kan hele vervelende gevolgen hebben, voor jezelf maar ook voor degene die jij misschien weer besmet.

Besmettelijk

Gonorroe is zeer besmettelijk. Ook als je niet weet dat je deze soa hebt en geen symptomen herkent, kun je het toch doorgeven. Iedere vorm van seksueel contact kan tot besmetting leiden. Maar in tegensteling tot wat veel mensen denken, kun je niet besmet raken via de wc-bril of het delen van bestek.

Wat merk je?

De symptomen van gonorroe openbaren zich enkele dagen tot weken na het oplopen van de infectie, dus na het seksuele contact.

Symptomen van gonorroe bij mannen

Wanneer je als man besmet raakt, is de kans groot dat je last krijgt van de volgende symptomen:

  • Rode opgezwollen penisglans.
  • Vaker moeten plassen.
  • Gele of groene pusachtige uitscheiding uit de plasbuis.
  • Pijn of irritatie bij het plassen.
  • Irritatie of jeuk rond de anus.
  • Slijm of pus bij de ontlasting.
  • Opgezette klieren in de hals.
  • Keel- of andere ontstekingen.

Symptomen van gonorroe bij vrouwen

Hoewel de bijnaam 'druiper' doet vermoeden dat gonorroe vooral bij mannen voorkomt, is dat niet waar. Bij vrouwen is de kans wel groot dat ze geen of weinig klachten ervaren en het daarom lang duurt voordat besmetting ontdekt wordt. Mogelijke symptomen voor gonorroe bij vrouwen zijn:

  • Stinkende pusachtige vaginale uitscheiding.
  • Vaker moeten plassen.
  • Vaginaal bloedverlies.
  • Pijn of irritatie bij het plassen.
  • Irritatie of jeuk rond de anus.
  • Slijm of pus bij de ontlasting.
  • Opgezette klieren in de hals.
  • Keel- of andere ontstekingen.
  • Koorts.

Verwarring met andere soa’s

De symptomen van gonorroe lijken op die van chlamydia, een blaasontsteking of andere vaginale infecties. Ook als je zelf niet weet van welke soa of aandoening je last hebt, is het belangrijk om direct naar je huisarts te gaan. Je arts kan de juiste diagnose stellen en zorgen dat je een passende behandeling krijgt. Snelle behandeling is belangrijk om complicaties te voorkomen.

Wanneer naar de dokter?

Als je denkt dat je een besmetting met gonorroe hebt opgelopen, is het belangrijk om meteen naar je huisarts te gaan. Hoe eerder je een besmetting behandelt, hoe kleiner de gezondheidsrisico’s. Je arts kan een besmetting vaststellen met een soa-test in de vorm van een urinetest of een afscheidingsonderzoek. Het is hierbij van belang dat je je laat testen op elk gebied waar je besmet zou kunnen zijn. Dus ook je mond, keel of anus.

Let op: een test heeft pas twee weken na de besmetting zin. Voor die tijd is de kans klein dat de infectie wordt aangetoond.

De behandeling van gonorroe

Gonorroe is goed te behandelen met een antibioticakuur. Het effect van de behandeling hangt vooral af van de tijd tussen de infectie en de behandeling. Om complicaties te voorkomen is het wel belangrijk om zo snel mogelijk na de besmetting met de kuur te beginnen. Als je klachten houdt na de behandeling, ga dan terug naar je arts. Het kan zijn dat de bacterie resistent is voor de antibioticakuur die je hebt gebruikt. Let op: het is belangrijk dat je de kuur afmaakt, ook wanneer de symptomen al weg lijken te zijn.

Na een snelle behandeling met antibiotica is de kans groot dat je direct geneest. Je huisarts geeft aan hoe snel de kuur effect moet hebben.

Complicaties van gonorroe

De gevolgen van een gonorroebesmetting kunnen ernstig zijn. Wanneer je er te lang mee rondloopt, bestaat de kans dat de infectie verder het lichaam intrekt. Dit kan leiden tot nare complicaties zoals eileiderontstekingen en onvruchtbaarheid bij vrouwen, vroeggeboorte bij zwangere vrouwen en bijbalontstekingen bij mannen.

Zwanger?

Wanneer je als zwangere vrouw gonorroe hebt, loopt je baby ook kans om geïnfecteerd te raken. De baby kan dan bijvoorbeeld worden geboren met ontstoken ogen (conjunctivitis gonorrhoica). Onbehandeld kan dit leiden tot blindheid. Er wordt tijdens een zwangerschap niet standaard op gonorroe getest, tenzij de moeder aangeeft wisselende contacten te hebben gehad. Tijdens een behandeling voor gonorroe mag je overigens wel gewoon borstvoeding geven.

Andere veelvoorkomende soa's

In Nederland komen naast gonorroe deze soa's het meeste voor:

Dit zijn de kenmerken van de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Soa Aids Nederland