Herpes genitalis

Het virus blijft altijd in het lichaam

Getty Images

Herpes genitalis is een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Het geeft branderige blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus.

Wat is herpes genitalis?

Herpes genitalis of genitale herpes is een soa. Deze soa is via alle slijmvliezen overdraagbaar, dus via de vagina, de penis, de mond en de anus. Het wordt veroorzaakt door een virus dat altijd in je lichaam blijft. Je kunt er dus nooit meer helemaal van af komen. Het herpes simplex virus veroorzaakt een infectie van de huid en de slijmvliezen.

Er zijn twee soorten:

  • type 1: dit type virus veroorzaakt meestal de koortsuitslag rond de mond. Het veroorzaakt ook ongeveer de helft van de herpes genitalis gevallen.
  • type 2: dit veroorzaakt meestal alleen maar de genitale herpes, er is bij deze vorm van herpes meestal geen koortsuitslag te zien.

Hoe vaak en bij wie komt het voor?

Iedereen kan herpes genitalis krijgen. Er is wel intiem seksueel contact voor nodig. Er moet echt contact zijn tussen de uitslag op de huid en de slijmvliezen van anus, mond, vagina of penis. Het besmettingsgevaar is het grootst als je blaasjes hebt op de slijmvliezen. Herpes genitalis wordt doorgegeven van persoon op persoon.

Hoe krijg je het?

Er is eigenlijk maar één oorzaak van herpes genitalis en dat is seksueel contact. Als een van de partners al besmet is voor het seksueel contact, kan hij of zij het overdragen.

Waar kun je aan merken of je genitale herpes hebt?

Veel mensen merken helemaal niet dat ze genitale herpes hebben opgelopen. Klachten ontstaan meestal een week nadat je bent geïnfecteerd. Je voelt je ziek en krijgt bijvoorbeeld spierpijn en er ontstaan blaasjes. Bij vrouwen ontstaan deze blaasjes op en rond de vagina en in en rond de anus, bij mannen ontstaan deze blaasjes op de penis, bijvoorbeeld op de plasbuis en ook in en rond de anus.

Hoe en wanneer wordt de diagnose gesteld?

Je huisarts stelt de diagnose ‘herpes genitalis’ al snel als je last hebt van veel zweertjes op de slijmvliezen. Maar het is belangrijk om aanvullend onderzoek te doen. Dit kan bloedonderzoek zijn of door met een wattenstaafje wat vocht uit een blaasje weg te nemen. Dit wordt in een laboratorium onderzocht en dan weet je zeker of je besmet bent.

Extra risico als je zwanger bent

Als je zwanger bent en herpes genitalis oploopt, dan kan dit erg gevaarlijk zijn voor je baby. Overleg daarom altijd met je gynaecoloog of verloskundige. Soms kiezen zij voor een bevalling via een keizersnede om zo te voorkomen dat je kind ook besmet wordt.

Wat is er aan te doen?

Er is alleen een behandeling nodig als er klachten zijn, de behandeling is namelijk niet tegen de aandoening zelf gericht maar tegen de symptomen. Tegen de herpes zelf zijn er nog geen medicijnen gevonden.

Dit zijn de meest gebruikte behandelingen tegen de klachten van genitale herpes:

  • Pijnstillers (tegen de pijn bij bijvoorbeeld het plassen)
  • Verzachtende zalf (wordt ook gebruikt voor pijn bij bijvoorbeeld plassen)
  • Ice-pack (helpt tegen het branderige gevoel dat de blaasjes kunnen geven)
  • Veel drinken (hiermee verminder je de kans op pijn)
  • Antivirale medicijnen (zorgen ervoor dat het virus niet verder kan groeien).

Niet levensbedreigend, wel levenslang

Het herpes simplex virus is zeker niet levensbedreigend, maar blijft wel levenslang. Ook kan het complicaties opleveren bij een zwangerschap.

Heb je eenmaal een aanval van blaasjes gehad, dan kunnen die vaker optreden, meestal onverwachts. Dit kan zelfs jaren na de infectie nog gebeuren. Nare complicaties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, zoals een schimmelinfectie op de vagina of een opstijgende infectie waarbij baarmoeder, eierstokken en buikvlies ontstoken kunnen raken. Ook kunnen de geslachtsdelen en de delen hier rondom minder gevoelig worden. Maar je kunt ook last hebben van keelontsteking en spierpijn.

Condoom niet altijd voldoende

Een condoom verzekert je niet van 100 procent veiligheid tegen herpes genitalis, het virus is ook over te brengen door vingers die in contact zijn geweest met een geïnfecteerd slijmvlies of een koortslip. Het is het beste om seksueel contact met iemand die blaasjes heeft te vermijden. Want op dat moment is de herpes het meest besmettelijk.

Andere veelvoorkomende soa's

In Nederland komen naast herpes deze soa's het meeste voor:

Dit zijn de kenmerken van de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen.

Auteur