Hoe vertel je je bedpartner dat je een soa hebt?

Een sms’je van de GGD

Getty Images

Je bedpartner vertellen dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen is niet makkelijk, maar de GGD adviseert net geteste personen om het wel altijd te doen. Hoe? Met een anonieme sms, bijvoorbeeld.

Heb je last van jeuk, pijn bij het plassen, zijn de klieren in je liezen gezwollen of heb je pijn in het schaamgebied? Het zijn slechts vier van de vele symptomen, maar dit kan betekenen dat je een soa hebt opgelopen. Ook als je geen last hebt van deze verschijnselen, maar wel onveilige seks hebt gehad, is het verstandig om je te laten testen op een geslachtsziekte. Jongeren onder de 25 jaar kunnen dit gratis laten doen.

Meten is weten

In Nederland laten jaarlijks zo’n 150.000 mensen zich testen op een soa, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2018 werd er bij 18 procent van de mensen die zich hebben laten testen ook daadwerkelijk een soa gevonden. De infecties werden het vaakst gevonden bij mensen die waren gewaarschuwd door een bedpartner.

De meeste soa’s zijn goed te behandelen, zeker als ze in een vroeg stadium worden ontdekt. Vaak is een antibioticakuur al genoeg. Hoe moeilijk het ook kan zijn om te vertellen: je bedpartner inlichten over een mogelijke soa is dus van groot belang.

‘Je hebt seks gehad met iemand die een soa heeft’

Als je het niet durft uit te spreken, kun je de mogelijk besmette persoon (anoniem) via een sms’je laten weten dat hij of zij een soa zou kunnen hebben opgelopen. Daar hoef je niet helemaal een nieuwe telefoon voor aan te schaffen. Bij de huisarts of soa-poli kun je een code meekrijgen voor Partnerwaarschuwing.nl. Hier vul je het telefoonnummer of e-mailadres van je bedpartner in. De GGD stuurt diegene vervolgens een e-mail of sms: ‘Je hebt seks gehad met iemand die een soa heeft’, met daarbij een link met welke soa dit zou zijn en het verzoek zich te laten testen.

Wat je zelf zou kunnen zeggen

Als je het liever niet anoniem vertelt, kun je het natuurlijk face-to-face of aan de telefoon doen, of verstuur je de waarschuwing zelf via een sms of via WhatsApp. Denk hierbij goed na over wat je precies wil zeggen. Begin bijvoorbeeld met: ‘Ik heb me laten testen en…’of ‘Zouden we even kunnen bellen/afspreken?’ Schrijf op wat van belang is om te vertellen, zoals de naam van de soa, dat de ander zich zo snel mogelijk moet laten testen en waar dit kan. Vertel ook dat bij het testen moet worden verteld om welke seks het gaat, zodat de juiste test kan worden gedaan.

Veelvoorkomende soa’s

De meest voorkomende soa’s in Nederland zijn:

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • GGD Nederland
  • Partnerwaarschuwing.nl