zondag, 18 april 2021

Mensen vaker met soa-klachten naar de huisarts

Het aantal mensen dat voor een soa-gerelateerd consult naar de huisarts gaat, is met 9 procent gestegen. Vooral onder mensen ouder dan 25 jaar nam het aantal soa-consulten en soa-diagnoses toe. Dat blijkt uit het soa-jaarrapport van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Jongeren onder de 25 jaar kunnen zich gratis laten testen bij een GGD. Het aantal mensen dat een test liet doen bij een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD is gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben.

Chlamydia en gonorroe

De soa die het vaakst voorkomt onder hetero's is chlamydia. Bij homomannen is dat gonorroe. Ruim 7300 bezoekers van de centra hadden gonorroe, 9 procent meer dan in 2017. Deze stijging kwam vooral omdat meer homomannen zich hebben laten testen. Ook bij huisartsen stijgt het aantal mensen met gonorroe.

Het aantal mensen dat besmet is hiv neemt langzaam af. In 2018 kregen 527 mensen de diagnose hiv. In 2017 waren dat er nog 615. Tweederde van de hiv-infecties wordt vastgesteld bij homomannen.

In het jaarrapport worden voor huisartsen de cijfers uit 2017 gebruikt. De cijfers over het jaar 2018 zijn nog niet bekend.

Bron(nen):