Net getest: Brazilian wax

Hoe het is om je te laten waxen

Getty Images

Als het op ontharen aankomt, zijn er veel verschillende keuzes. Helaas resulteren de meeste in stoppels, jeuk en bultjes. Gezondheidsnet deed onderzoek naar een van de betere ontharingstechnieken, namelijk waxen. En hoe kun je dat nu beter onderzoeken dan door het te testen? Redacteur Miriam offerde zich op en onderging een heuse Brazilian wax.

Fanatiek scheren

“Zo, jij bent zeker een fanatieke scheerder,” zegt waxspecialist Shannon wanneer ze een blik werpt op het bosje dat ze er minuten later af zal hebben getrokken. Ik schuif mijn benen wat ongemakkelijk over elkaar, om me vervolgens te realiseren dat dit geen enkele zin heeft, want deze mevrouw zou in het aankomende half uur elke centimeter van mijn vulva gezien hebben. En ze heeft gelijk: het scheermes en ik zijn al jarenlang goed bevriend. “Dat kun je zien?”, vraag ik haar — toch met een lichte schaamte in mijn stem. Ze legt me uit dat lichaamshaar extra veel en dik terug groeit wanneer je er een scheermesje doorheen haalt. Dit gebeurt niet wanneer je het haarzakje verwijdert, wat je dus met waxen of epileren kunt doen.

Het valt me op dat ze dit zonder oordeel vertelt, want hoewel deze vrouw natuurlijk helemaal pro-waxen is, benadrukt ze dat er geen goed of fout is in het weghalen van lichaamshaar. Ook niet in het behouden ervan, trouwens. Maar ja, dat haar in vollere bossen terugkomt na het scheren, is gewoon een keihard feit. “Zullen we dan maar?” Shannon stond al klaar met een spatel vol goudkleurige wax in haar hand. Ik kijk naar de deur en denk nog heel even na over hoe ik daar zo snel mogelijk doorheen kan vluchten, maar besluit op de behandeltafel te blijven liggen. Ik wil weten hoe het is om me te laten waxen, dus ik ga dit doen.

Stressballetje voor de afleiding

Toen ik de behandelkamer binnenkwam, liet Shannon me even alleen om me uit te kleden (mijn bovenkleding en sokken mocht ik aanhouden), me op te frissen en aan om de ruimte te wennen. Op de behandeltafel zag ik een stressballetje liggen. Ik vroeg me af of ik die nodig zou hebben.

Het antwoord daarop is ja. Terwijl Shannon het eerste deel met de warm aanvoelende wax insmeert, omschrijft ze wat er straks zou gaan gebeuren. Omdat het mijn eerste keer is, neemt de waxspecialist extra de tijd om mij op m’n gemak te stellen. “Het stressballetje is er voor de afleiding, zodat je wat te doen hebt”, geeft ze aan. Ik heb niet het idee dat ik me de aankomende dertig minuten ga vervelen, maar ik knik alsof ik het begrijp.

Ontspanning tijdens het waxen

Van tevoren vraagt Shannon me of ik een streepje, driehoekje of helemaal niets wil. Ik besluit om voor niets te gaan. Dan smeert ze mijn hele venusheuvel in met de goudkleurige wax. Dit is volgens haar het onderdeel van de vulva dat ik het meeste zal voelen. Ze vraagt me om te ontspannen. Ik voel dat geen enkele spier ontspannen is, maar ik doe mijn best om wat spanning los te laten. “Adem diep in… En adem uit”, vervolgt Shannon. Wanneer ik uitadem, rukt ze vliegensvlug een deel van de wax van mijn huid. Ik voel dat mijn spieren meer aangespannen zijn dan ooit. En dan komt de pijn. Ik knijp het stressballetje, dat nu meer als een plat schijfje voelt dan als een rond object. Shannon drukt, direct nadat ze de wax eraf heeft getrokken, op de plek waar ze zojuist de haren met haarzakjes heeft verwijderd. Ik voel dat de pijn minder wordt en langzaamaan aan het verdwijnen is. Goed om te weten: dit gebeurt allemaal in drie tot vijf seconden.

De pijn op schaal van 1 tot 10

Dit gaat nog een minuut of twintig zo door. Ondertussen praten we over het weer, het nieuws en andere ditjes en datjes. Af en toe onderbreekt Shannon het gesprek om de ademhalingstechniek, zoals hierboven omschreven, te herhalen en trekt ze weer een strip wax van mijn schaamstreek. Ze heeft gelijk: de venusheuvel is het gevoeligste deel. Hierna ervaar ik het waxen eigenlijk als een vervelend en ‘trekkerig gevoel,’ maar echt pijn doet het niet meer. Zelfs tussen de billen niet, want ja, ook dat gedeelte wordt meegenomen tijdens het waxen. Op een schaal van 1 tot 10 geef ik de pijn gemiddeld een vier.

Volgens Shannon heb ik een hoge pijngrens. Dat is grappig, want ik dacht altijd dat ik een lage had. Ze vertelt dat er ook mensen zijn die met tranen in hun ogen van de pijn de waxsalon verlaten. Zij hebben dus een lage pijngrens, maar de hormoonspiegel kan ook van invloed kan zijn. Vlak voor, tijdens, of vlak na de menstruatie is de huid namelijk gevoeliger. Het helpt om van tevoren een paracetamol in te nemen.

Herstellen na de Brazilian wax

Na de waxbehandeling wordt aangeraden om geen strakke kleding te dragen. Ook is het niet de bedoeling dat je flink gaat zweten in de 24 uur voor én na je behandeling, om zo een geïrriteerde huid te voorkomen. Vlak na zo’n behandeling voelt dit ook niet juist om te doen. Lopen kan ik dan wel — tot mijn verbazing, maar ik merk dat mijn huid nog even wat rust nodig heeft. Andere dingen die je beter wel en juist niet kunt doen na de Brazilian wax, zijn:

  • Spring niet onder een hete douche, maar hou het bij lauwwarm water.
  • Gebruik geen onnatuurlijke zeep of, huidolie crème. Antibacteriële zeep of een natuurlijke olie kunnen wel, maar met mate.
  • Scrub de huid vanaf drie dagen na de behandeling zo’n twee tot drie keer per week om ingegroeide haren te voorkomen.
  • Bezoek in 24 uur voor én na de Brazilian wax geen sauna, ga niet onder de zonnebank en probeer de zon op de behandelde huid te voorkomen.

Vaker waxen?

De vraag is natuurlijk: zou ik me vaker vrijwillig laten ‘lijden’? Ja, absoluut. Ik kruip over vijf weken gewoon weer op die behandeltafel, of wanneer ik het weer nodig vind. Allereerst omdat ik de Brazilian wax van Shannon absoluut niet als lijden heb ervaren. Tuurlijk deed het pijn, maar door de ontspanningstechniek die gebruikt werd, was dat maar van korte duur. Daarbij houdt het gladde resultaat lang aan — na de eerste keer zo’n twee weken, als je het vaker doet zelfs langer, en groeien de haren in veel mindere mate terug.

Een nadeel: de behandelingen zijn vrij prijzig. Voor een Brazilian betaal je al gauw €40,-. Gezien het resultaat en de moeite die je jezelf bespaart door niet meer te hoeven scheren, vind ik het dat zelf wel waard. Daarbij zijn er vaak goede aanbiedingen te vinden op bijvoorbeeld Groupon. Lees altijd de reviews, zodat je met een gerust hart de salon binnen kunt stappen.

Voor deze Brazilian wax ben ik bij Nirvana Beauty in Helmond geweest. Meer info over Nirvana Beauty en de verschillende behandelingen vind je op www.nirvanabeauty.nl.

Auteur 
  • Miriam Groot