zondag, 18 april 2021

'Resistentie gonorroebacterie voor antibioticum neemt toe'

Een van de veelgebruikte antibiotica bij de SOA gonorroe lijkt zijn effectiviteit te verliezen. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse wetenschappers in een rapport en in het Journal of the American Medical Association.

In de periode van 2011 tot 2013 leek de resistentie voor het antibioticum cefixime een, cefalosporine-antibiotica te verminderen, maar sinds 2014 neemt het weer toe. De gegevens zijn afkomstig van onderzoek door de U.S. Center for Disease Control and Prevention (CDC). Bij behandeling van gonorroe is dit antibioticum overigens niet de eerste keuze.

Resistentie

"Het is essentieel om de antimicrobiële gevoeligheid in de gaten te blijven houden, zodat eventuele patronen kunnen worden ontdekt onder de antibiotica die op het moment worden gebruikt om gonorroe te behandelen", aldus hoofdonderzoeker Robert Kirkcaldy. "De recente toename in de resistentie van cefixime laat zien dat ons werk nog lang niet klaar is."

Veel mensen die geïnfecteerd zijn met gonorroe hebben in eerste instantie geen klachten. Maar volgens Kirkcaldy resulteert een onbehandelde gonorroe in serieuze gezondheidsproblemen waaronder chronische bekkenpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In zeldzame gevallen kan gonorroe zich verspreiden naar het bloed of de gewrichten met een levensbedreigende infectie als gevolg. Gelukkig vormt antibiotica tot nu toe een effectieve behandeling bij deze seksueel overdraagbare aandoening.

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerde de CDC de behandeluitkomsten van meer dan 51.000 mannen in de periode van 2006 tot 2014. Het antibioticum cefixime werd vanaf 2006 niet meer standaard voor geschreven. De resistentie voor cefixime was in 2006 0,1 procent en dit nam toe tot 1,4 procent in 2011. Daarna was weer minder sprake van resistentie voor cefixime; 0,4 procent in 2013. In 2014 was dit percentage al weer twee keer zo groot: 0,8 procent.

"Trends van de gevoeligheid voor cefixime blijken tot nu toe een voorspeller voor de trends voor de antibiotica die op dit moment veel gebruikt worden", aldus Kirkcaldy. "Het is dus van groot belang dat we cefixime, maar ook andere antibiotica blijven bestuderen."
 

Bron(nen):
  • WebMD