Meerderheid voor alternatieve geneeswijzen in basispakket

Getty Images

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat een of meerdere alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de cijfers van het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de volwassenen evenveel waarde hecht aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Ook vindt zo'n 80 procent dat alternatieve genezers een diploma moeten hebben en dat onderzoek naar alternatieve behandelingen belangrijk is.

Acupuncturist, de chiropractor, homeopaat

Alternatieve geneeskunde kan momenteel worden vergoed als hiervoor een aanvullende verzekering is afgesloten. 38 procent vindt dat een of enkele alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geldt het vaakst voor de acupuncturist, de chiropractor en de homeopaat.

Ruim een vijfde vindt dat alle alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen. Eventuele gevolgen voor de zorgpremie of de rest van het basispakket zijn bij deze vraag niet aan de orde gesteld.

Auteur 
Bron 
  • CBS