Artrose in toekomst beter te voorspellen

Getty Images

UTRECHT - Dankzij digitale analyse van kniefoto’s is beter te voorspellen welke patiënten met pijnklachten later artrose zullen krijgen. Dat stelt Margot Kinds van het UMC Utrecht. Zij promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.

Als patiënten nu met pijnklachten in knie of heup bij de huisarts komen laat die vaak een röntgenfoto maken. Maar deze foto wordt vooral gebruikt om jaren later te kunnen zeggen of een gewricht verslechterd is of niet.

Gewrichtsschade
Artsen beoordelen patiënten voornamelijk aan de hand van pijnklachten, maar dit is niet perfect. Van de patiënten die pijnklachten hebben, krijgt slechts eenvijfde deel vijf jaar later duidelijke gewrichtsschade.
 
Kinds verbeterde de voorspelling van gewrichtsschade in haar onderzoek. De foto die bij het allereerste artsenbezoek gemaakt wordt, blijkt al een voorspellende waarde te hebben.

Artrose
Zij gebruikte de gedetailleerde informatie uit röntgenfoto’s van duizend patiënten om hen beter in te delen. Kleine afwijkingen in gewrichtsspleet (een maat voor kraakbeendikte) en het ontstaan van botuitgroeisels blijken het verloop van de artrose over de daaropvolgende vijf jaar te voorspellen.

Van de patiënten die volgens Kinds’ nieuwe indeling deze veranderingen op röntgenfoto’s laten zien, krijgt ruim de helft later duidelijke gewrichtsschade. De betere indeling versnelt wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • UMC Utrecht