Gameboyrug ernstig probleem onder jongeren

Getty Images

Artsen en deskundigen waarschuwen voor een nieuw fenomeen onder jongeren: de gameboyrug. Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen over smartphones en tablets, dat ze er ernstige rugklachten door krijgen.

Na de WhatsApp-vinger en de sms-nek waarschuwen doktoren nu voor de zogenoemde gameboyrug, zo meldt de Volkskrant. Kinderen in de groei ontwikkelen door veelvuldig gebruik van smartphones, tablets en spelcomputers een kromme, vergroeide rug.

Uit MRI-scans in een recente Finse studie blijkt dat 40 procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar al de rug heeft van een 50-jarige. De kinderen hebben daar nog niet altijd klachten van. Als de rug eenmaal is vergroeid, valt dat tijdens de groei nog te corrigeren met oefeningen of met braces. Zijn ze eenmaal volwassen, dan is dat een stuk lastiger.

Hernia
In vakblad Medisch Contact waarschuwden enkele deskundigen deze week al voor het nieuwe fenomeen. Eén van hen, orthopedisch chirurg Piet van Loon, geeft in de Volksrant aan dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen een hernia-operatie ondergaan al jaren daalt. "Er worden al jongeren van 19, 20 jaar aan hernia's geopereerd."

Druk op de rug
Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk 'drogen' de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt. "Bot reageert hetzelfde als hout in de natuur", zegt Van Loon. "Als je dat een bepaalde richting opduwt, groeit het ook die kant op."

Zitbochel
Er komt een generatie aan met zwakke ruggen, voorspellen de deskundigen. André Soeterbroek, mede-auteur en analist geeft aan dat de zitbochel terugkomt. "Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid. Nu krijgen ze hem door die apparaten. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek zit of acht uur lang boven de iPad", zegt hij tegen de ochtendkrant.

Voorkomen
Kromgroeien van de rug is volgens de deskundigen te voorkomen door anders met de apparaten om te gaan. Zo scheelt het al wanneer kinderen liggend op de buik met de spelcomputer spelen. Dan worden namelijk de rugspieren versterkt. Daarnaast zouden ouders en leraren lichamelijke opvoeding meer aandacht aan een juiste houding moeten besteden, want een goede houding is aan te leren. Ook moeten kinderen meer bewegen.

Buktest
Of kinderen een gameboyrug hebben, is te zien met de 'buktest'. Daarbij moeten kinderen voorover hangen en hun voeten aanraken. Normaal leidt dat tot een n-vorm, maar kinderen met een vergroeide rug kunnen hun voeten niet aanraken. Tijdens het bukken krijgen ze de vorm van een 'kraantje': hun onderrug blijft bijna recht, terwijl hun bovenrug extreem bol is.

Van Loon, die voorheen in de Gelre Ziekenhuizen werkte, benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om de gevolgen van tablets en spelcomputers op de rug in kaart te brengen. Zelf is hij bezig een orthopedische kliniek op te zetten gericht op houdingcorrectie.

Auteur