Ouderen groter risico op artrose bij gebruik bloedverdunners die vitamine K remmen

artrose-knie
Getty Images

Ouderen die bepaalde bloedverdunners slikken hebben een groter risico op slijtage aan de gewrichten. Artsen zouden met hun patiënten moeten bekijken of ze kunnen overstappen op andere bloedverdunners, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

De onderzoekers ontdekten dat bloedverdunners die vitamine K remmen het risico op de chronische gewrichtsaandoening sterk verhogen. Mensen die de medicijnen gebruiken, blijken bijna 2,5 keer zoveel risico op artrose te lopen als anderen.

"Patiënten die die bloedverdunners slikken hebben ook ernstiger artrose. Zo erg dat sommigen een nieuw gewricht nodig hebben. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen", zegt onderzoeker Cindy Boer van het Erasmus MC.

Artrose

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen last van artrose, een chronische gewrichtsziekte waardoor patiënten veel pijn kunnen krijgen. Artsen kunnen de ziekte niet genezen. Patiënten krijgen pijnmedicatie of uiteindelijk zelfs een nieuw gewricht, zoals een heup of knie.

Vitamine K is nodig om het kraakbeen in gewrichten soepel te houden. Uit het onderzoek blijkt dat 40 tot 60 procent van de ouderen een tekort aan vitamine K heeft. Overigens spelen bij artrose meer factoren mee, zoals de genen en overgewicht.

Medicijn veranderen

Ongeveer 244.000 mensen slikken dergelijke medicijnen, ondanks bepaalde bloedverdunners de klachten erger maken. Sinds een aantal jaar zijn er andere bloedverdunners op de markt die de aanwezigheid van vitamine K in het lichaam níét remmen. "Juist veel ouderen gebruiken nog oude bloedverdunners, omdat het lastig kan zijn van medicijn te veranderen, maar het is wel iets waar artsen naar moeten kijken", adviseert Boer. Al is het niet zeker of patiënten géén gewrichtsschade hadden gekregen als ze de bloedverdunners niet hadden geslikt.

Vitamine K slikken

Of aanvullend vitamine K slikken helpt, dat kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. "We willen dit in een aparte studie gaan onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek zullen pas over een paar jaar worden gepubliceerd."

Merken bloedverdunners

Het onderzoek richt zich specifiek op de middelen acenocoumarol, met merknaam Sintrom® en fenprocoumon, met merknaam Marcoumar®. Als je twijfelt kun je altijd bij je arts of apotheker navragen of je met een vitamine K-remmende bloedverdunner te maken hebt.

Bron 
  • AVROTROS Radar
  • ad.nl