'Vrouw ervaart vaak kniepijn'

Getty Images

BAARN - Pijn aan de knieën is een veelgehoorde klacht bij vrouwen op middelbare leeftijd. Uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat bijna tweederde van de vrouwen pijn aan de  knieën ervaart.

In sommige gevallen is deze pijn eenmalig, bij anderen is het aanhoudend of komt het regelmatig terug. Vrouwen met een hoog BMI, een knieblessure in het verleden of artrose rapporteerden vaker pijn aan hun knie, zo concludeerden onderzoekers van de University of Oxford.

12 jaar
De onderzoekers volgden 1000 vrouwen tussen de 44 en 57 jaar gedurende 12 jaar. Aan het eind van het onderzoek waren nog 489 vrouwen betrokken bij de studie. Ruim 20 procent van de onderzochte vrouwen rapporteerden tijdens de laatste meting pijn aan de knieën op de meeste dagen van de laatste maand. Vrouwen met een hoog BMI hadden vaker incidentele pijn, terwijl vrouwen met artrose meer aanhoudende pijn ervaarden. Een knieblessure zorgde voor aanhoudende en terugkomende pijn.

Artrose
Volgens de onderzoekers laten de resultaten een variatie aan kniepijnen zien. Daarnaast benadrukken ze het belang van pijnmeting op meerdere momenten en over langere tijd. "Een beter begrip van de voorspellers en de prevalentie van kniepijn is een eerste stap naar goede pijnmeting.", vertelt onderzoeker Nigel Arden. "Uiteindelijk kan het ons wellicht ook helpen bij de ontwikkeling van specifieke behandelmethoden voor patiënten met artrose."

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Medical News Today