Net getest: EMS-training/Bodytec

EMS of Bodytec: trainen met elektrische impulsen

EMS-bodytec-training
Getty Images

20 minuten trainen voor het resultaat van drie uur fitness? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan toch echt met EMS-training, ook bekend als Bodytec. Gezondheidsnet testte deze training voor je uit.

'20 minuten trainen staat gelijk aan drie uur fitness'. Ik was nogal sceptisch toen ik die zin las op de website van de sportschool in mijn buurt. Hoe kan dat nou? Zo intensief ziet het er op het eerste gezicht niet uit, maar ik was wel meteen nieuwsgierig. Ik besloot het zelf te ervaren door een personal training EMS/Bodytec te volgen.

Wat is EMS-training/Bodytec?

EMS staat voor electro muscle stimulation, of in het Nederlands: elektrische spierstimulatie. Bodytec is het bekendste merk van de EMS-sportapparatuur. Het is een trainingsmethode die je spieren stimuleert en versterkt door elektrische impulsen. Die impulsen voel je in je spieren doordat je een pak aan hebt waar elektroden aan vastzitten. Een relatief korte (personal training) les van 20 minuten zou qua spierbelasting en het verbranden van calorieën even effectief zijn als drie uur fitness. Daarnaast zijn er nog meer voordelen, zoals een betere doorbloeding, stabielere stofwisseling en een gladdere huid. Dat klinkt goed!

De training begint met een intakegesprek, waarbij de trainer vraagt naar mijn gezondheid, sportervaring en eventuele blessures. Ik draag een zwart sportpak en ik krijg daaroverheen nog een speciaal nat gemaakt vest, die heel strak om mijn romp zit. De elektroden zitten aan het vest bevestigd, dat verbonden is met een apparaat: een soort paal met een scherm. We beginnen met het opbouwen van de training, zodat ik alvast kan wennen aan het gevoel en de trainer mijn niveau kan bepalen. Hiervoor zet hij het apparaat aan per spiergroep, van mijn benen naar mijn romp, rug en armen. Er trok een heel apart, golvend gevoel door mijn lichaam. Ik voelde meteen dat er kracht werd gezet op mijn spieren. Heel gek om te ervaren!

Toen het opbouwprogramma erop zat, was het tijd voor het echte werk. Ik deed - voor dit artikel - een korte training van tien minuten, waarbij ik met kleine gewichtjes van drie kilogram allerlei fitnessoefeningen deed, zoals squats, lunges, bicep curls en (staande) crunches. Je zou zeggen: drie kilo, dat is toch heel licht? Klopt, maar doordat de trainer het niveau steeds iets hoger zette, werd het ook steeds zwaarder. Het voelde op een gegeven moment alsof ik minstens met tien kilo bezig was. En waar je met een 'normale' fitnesstraining maar bepaalde spiergroepen gebruikt, gebruik je door die elektroden álle spieren. Na die tien minuten voelde ik dat ook heel goed.

Kan iedereen EMS-training doen?

EMS-training is een veilige, effectieve work-out die (bijna) iedereen vanaf 16 jaar kan doen. Sterker nog: EMS komt van oorsprong uit de fysiotherapie, waarmee verzwakte spieren van patiënten - bijvoorbeeld na een ongeval of een operatie - opnieuw opgebouwd worden.

De training is ideaal voor mensen die weinig tijd hebben, bepaalde doelen hebben waar ze aan willen werken (zoals afvallen of spieropbouw), of een stok achter de deur nodig hebben om het sporten vol te kunnen houden. De training wordt alleen afgeraden voor zwangere vrouwen en hartpatiënten.

'Na tien minuten paar dagen spierpijn'

Als fanatiek CrossFitter ben ik gewend om 'stuk' te gaan na een work-out, en dat gebeurde bij deze training niet. Hoewel je spieren flink aan het werk worden gezet, heb ik door de statische oefeningen niet het gevoel dat ik echt gesport heb. Dat vond ik best vreemd, want ik had zelfs na die tien minuten toch wel een paar dagen spierpijn. Dus is het effectief? Zeker, daar is niks van gelogen!

En toch zal ik het niet snel nog een keer doen, maar dat komt omdat deze manier van trainen niet bij mij past. Ik heb zelf meer uitdaging en dynamiek nodig. Toch geloof ik wel dat het voor sommige mensen een uitkomst kan bieden. Dus twijfel je over een sport of wil je meer halen uit je fitnesstrainingen? Geef deze training dan ook zeker een kans, want misschien past het beter bij jou en jouw leefstijl.

Ik heb voor dit artikel een les personal training EMS/Bodytec gekregen van 4LIFE Boutique sportclub in Zeewolde.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp